Vrouw aan de top bij Nooteboom • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vrouw aan de top bij Nooteboom

Marinka Nooteboom is de eerste vrouw in 131 jaar die bij Koninklijke Nooteboom Group de scepter gaat zwaaien. Nooteboom (40) is de nieuwe Algemeen Directeur van het familiebedrijf. Relaties konden met haar kennismaken tijdens de goedbezochte Nooteboom Transportdagen.

Marinka Nooteboom (Nooteboom Group)De Transportdagen, van 11 t/m 14 april jl. vormden een prima gelegenheid om Marinka Nooteboom, afkomstig uit de financiële wereld, officieel voor te stellen aan de internationale klantenkring. Na het vertrek medio 2010 van de vorige directeur, die geen lid van familie Nooteboom, is Benno Hüsken op interim basis als algemeen directeur ingestapt. Op die manier kon Marinka Nooteboom als lid van de directieraad zich ‘below the radar’ op haar functie voorbereiden. Hüsken blijft voorlopig nog deel uitmaken van de directie van Nooteboom.              

De sfeer tijdens de Nooteboom Transportdagen was voorzichtig optimistisch. Bij het familiebedrijf is duidelijk weer sprake van een opwaartse lijn binnen de sector Speciale Voertuigen, die nog steeds zwaar onder druk staat die als gevolg van de economische crisis. Eind 2008 kwam er een abrupt einde aan de enorme groei in de eerste jaren van de 21e eeuw en braken er in deze sector en ook in Wijchen zware jaren aan. De productie stagneerde, waardoor ontslagen en reorganisaties in 2009 onvermijdelijk waren. Om daarna weer uit het dal weer omhoog te klimmen was de betrokkenheid van de familie c.q. aandeelhouders van cruciaal  belang om de 350 medewerkers weer optimaal te motiveren.

Inmiddels draait de productie weer op volle toeren. Tijdens de Transportdagen kon men een uitgebreide inspectietour maken per elektrische voertuig en de nieuwe generatie trailers aan het werk zien. Zoals ondermeer de Tele PX Super Wing Carrier voor vervoer van windmolens en de Multitrailer MCO-PX met een zeer hoog nuttig laadvermogen voor vervoer van o.a. machines.

Marinka Nooteboom: “We zijn er nog lang niet. Het echte werk moet nog beginnen, maar we hebben wel bereikt dat de positieve spirit weer terug is in het bedrijf. Het is onvoorstelbaar met hoeveel toewijding in ons bedrijf gewerkt wordt aan het ontwikkelen en maken van speciale voertuigen. Een dergelijke passie voor het product ben ik in de bankwereld niet tegengekomen. Klanten lopen hier verlekkerd om een trailer heen, aaien de glanzende carrosserie. Dat heb ik met een hypotheek nog nooit meegemaakt. Naast de nieuwbouw van trailers met verkoopprijzen van 40.000 tot 500.000 euro, vormen revisie, service, en onderhoud van de ca. 10.000 Nooteboom trailers die in Europa rijden, belangrijke peilers van het bedrijf. Service is van groot belang bij trailers met een gemiddelde levensduur van ca. 30 jaar. Vandaar ook dat de  in- en verkoop van gebruikte voertuigen een belangrijke divisie is binnen ons bedrijf. Veel van onze duurzame trailers worden voor een tweede leven wereldwijd verscheept.”

De missie van Nooteboom is om een Europees marktleider te blijven in voertuigen voor exceptioneel transport en de jaarlijkse omzet van 85 miljoen euro te vergroten. Onder meer door consolidering in traditionele exportlanden als Duitsland, Frankrijk, Engeland en Rusland en de verovering van opkomende markten, zoals Oost-Europese landen.

Nooteboom: “Een pittige uitdaging, want de ontwikkeling van nieuwe voertuigen is kostbaar en de productie van voertuigen op maat is arbeidsintensief. Efficiency van productie en optimale bedrijfsvoering zijn daarom buitengewoon belangrijk. Ook is het een uitdaging om de kostprijs concurrerend te houden en tegelijkertijd de lat hoog te houden als het gaat om onze kernwaarden: kennis, kwaliteit en klantgerichtheid.”

De economische crisis heeft de staf van Nooteboom scherp en creatief gemaakt. In de afgelopen jaren is anticyclisch geïnvesteerd in bedrijfsterreinen, productiemiddelen, innovaties en servicevestigingen. Ook wordt met een eigen bedrijfsopleiding en samenwerking met ROC Hogeschool Arnhem Nijmegen geïnvesteerd in vakkundige medewerkers om over voldoende personeel te kunnen beschikken als de markt verder aantrekt. Nooteboom: “Wij wachten niet op initiatieven van de overheid, maar zorgen zelf voor voldoende techneuten in de toekomst.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer