Ga naar hoofdinhoud

Bloemen uit Kenia niet meer per vliegtuig maar per schip naar NL

Minister Liesje Schreinemacher, verantwoordelijk voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, bracht deze week een bezoek aan Kenia met als belangrijkste doel de samenwerking tussen Nederland en Kenia te versterken. Een opmerkelijk initiatief dat uit deze reis voortkwam, is de ontwikkeling van een duurzame koellogistiek, waardoor verse Keniaanse producten voortaan per zeevracht naar Europa worden vervoerd.

Nederland staat bekend om de import van verse producten uit Kenia, waaronder groenten, fruit en met name snijbloemen. Bijna de helft van de Keniaanse bloemenproductie belandt op Nederlandse bodem, veelal per vliegtuig. Minister Schreinemacher benadrukt echter de behoefte aan verandering in deze transportmethode.

Het consortium ‘Flying Swans’, bestaande uit Havenbedrijf Rotterdam, Boskalis, Mercator Novus en GroentenFruit Huis, streeft ernaar in samenwerking met de Keniaanse overheid en het bedrijfsleven een innovatieve koeltransportroute te ontwikkelen. Deze nieuwe aanpak biedt de mogelijkheid voor snijbloemen om een langere reis over land en water af te leggen.

Met succesvolle ervaringen in het ontwikkelen van koellogistiek in Nederland en andere Afrikaanse landen zoals Ethiopië en Zuid-Afrika, heeft Flying Swans een gedetailleerd plan opgesteld. Dit omvat het gebruik van temperatuur-gereguleerde containers, koelhuizen en speciale faciliteiten in de haven.

Havenbedrijf Rotterdam, wereldwijd de grootste haven in koelcontainers, is goed voorbereid op de ontvangst van Keniaanse bloemen. Danny Levenswaard, directeur breakbulk bij Havenbedrijf Rotterdam, benadrukt dat de containerterminals bijna 19.000 aansluitingen hebben voor koelcontainers, samen met meerdere koelhuizen voor verdere verspreiding in Europa.

Een opvallend voordeel van zeevracht boven luchtvracht is de aanzienlijk lagere CO2-uitstoot, namelijk 80 procent minder. Daarnaast verwacht het consortium minder voedselverspilling, doordat producten voor de lokale markt ook gekoeld bewaard kunnen worden. De nieuwe transportroute wordt gezien als een kans om de handelsstroom naar Nederland en Europa te vergroten en tegelijkertijd een positieve impact in Kenia te genereren. Producten die voorheen niet geschikt waren voor export vanwege beperkte houdbaarheid en hoge kosten van luchtvracht, krijgen nu een kans op duurzaam vervoer.

Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer