Ga naar hoofdinhoud

EU beperkt uitstoot bestelwagens

De Europese Unie beperkt de uitstoot van broeikasgas door bestelauto’s. Nieuwe voertuigen mogen in 2016 niet meer dan gemiddeld 175 gram CO2 per kilometer uitstoten.

BerlingoEDe milieucommissie van het Europees Parlement heeft dat dinsdag besloten. Het parlement volgt daarmee het voorstel van de Europese Commissie. De uitstoot van bestelauto’s is nu gemiddeld 203 gram per kilometer.

De commissie wil de uitstoot in 2020 tot 135 gram beperken, maar de parlementscommissie milieu versoepelde die eis tot 140 gram. Op aandringen van PvdA-Europarlementariër Judith Merkies krijgt elke nieuwe bestelwagen verplicht een meter die het brandstofverbruik toont. Voor een snelheidsbegrenzer, zoals in vrachtwagens, was geen meerderheid in de mileucommissie.

Markies toonde zich teleurgesteld over de afgezwakte norm voor 2020: ,”De auto-industrie heeft gewonnen vandaag. Vele conservatieve Europarlementariërs lieten hun oren hangen naar haar gejammer over te ambitieuze plannen voor schone bestelwagens.”

Ook GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout uitte kritiek. Het beperken van de CO2-uitstoot is niet alleen goed voor het milieu. Het midden- en kleinbedrijf bespaart ook brandstofkosten, benadrukte hij.

Autoproducerende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Tsjechië vinden de normen te ambitieus. De Europese Unie bepaalde eerder dat nieuwe personenauto’s vanaf 2015 hooguit 130 gram CO2 per kilometer mogen uitstoten.

De uitstoot van bestelwagens geldt als de snelst groeiende in het wegverkeer. Tussen 2002 en 2007 nam het aantal bestelauto’s en -busjes in Europa met ongeveer de helft toe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer