Ga naar hoofdinhoud

Prognose DAF voor 2014 positief

DAF Trucks heeft het afgelopen jaar haar positie op de Europese truckmarkt verder versterkt. In het zware segment werd een marktaandeel van 16,2 procent gerealiseerd, een record in de 85-jarige geschiedenis van de onderneming. Ook in het lichte segment (6 tot 16 ton) deed DAF het uitstekend met een marktaandeel van 11,8 procent. Eveneens een nieuw record. Voor 2014 voorziet de Nederlandse fabrikant een lichte daling in aantallen trucks, maar een stijging in marktaandeel.

DAF Harrie Schippers - President

“Met een marktaandeel van 16,2 procent heeft DAF haar positie in het zware segment van de Europese truckmarkt in 2013 verder versterkt.” aldus Harrie Schippers, President-directeur van DAF, afgelopen week tijdens een persconferentie. “In 2012 was het nog 16 procent. In deze zware klasse is DAF marktleider in Nederland, Groot-Brittannië, Polen, Hongarije, Tsjechië, Hongarije en Litouwen en tevens het grootste importmerk in Duitsland. De totale markt voor zware bedrijfswagens had in de Europese Unie vorig jaar een omvang van bijna 241.000 eenheden, een stijging van ongeveer 8 procent ten opzichte van 2012. Toen werden in dit segment bijna 222.000 trucks geregistreerd.” DAF verwacht overigens dat de markt voor zware trucks in Europa dit jaar op 200.000 tot 230.000 voertuigen zal uitkomen.

Minder trucks, meer marktaandeel

Volgens Schippers staan voor 2014 diverse seinen op groen. “Het vertrouwen van de consumenten en de industrie neemt toe. Ook de economische groei voor een aantal belangrijke landen gaat omhoog. De omzet van Paccar Parts is in de tweede helft van 2013 met 8 procent toegenomen en ook zien we een stijging van 2 procent van het aantal Maut-kilometers. Voor 2014 verwachten we wel dat het aantal nieuw verkochte trucks in Europa minder zal zijn, vooral de eerste helft van het jaar wordt lastiger. Maar tevens verwachten we dat het marktaandeel voor DAF van 16,2 procent in 2013 voor het zware segment richting de 17 procent kan gaan groeien.”

Doelstellingen 2014

Voor 2014 heeft het bedrijf meer doelstellingen gemaakt. Het marktaandeel licht trucks (tussen de 6 en 16 ton) moet uit gaan komen op 12  procent (in 2013 11,8 procent). Met de truckverkopen buiten de EU moet een marktaandeel van 20 procent gehaald worden. Ook worden de Euro 6 productie en het programma uitgebreid en wordt de DAF CF in Brazilië geïntroduceerd. daarnaast wordt het financieren van trucks belangrijker en is de verwachting dat Paccar Financial een marktaandeel verwerft van 25 procent.

Groei buiten de EU

DAF Ron Bonsen - Director Marketing & SalesOok buiten de Europese Unie heeft de vrachtwagenfabrikant uit Eindhoven haar marktpositie verder versterkt. In 2013 leverde de truckproducent daar 9.400 LF-, CF- en XF-voertuigen af, een stijging van zo’n 13 procent ten opzichte van 2012. Met een marktaandeel van 16 procent is DAF onder de Europese merken, marktleider in de zware klasse in Taiwan, waar overigens het afgelopen jaar de 2.000e lokaal geassembleerde CF van de band kwam. In Rusland is DAF onder de Europese merken het snelst groeiende merk met 3.900 geregistreerde voertuigen in 2013. Belangrijk hoogtepunt afgelopen jaar was verder natuurlijk de start van de productie in het Braziliaanse Ponta Grossa, waar in oktober de eerste XF105 de compleet nieuwe assemblagefabriek verliet.

Euro 6

“We zijn er trots op dat we ook in 2013 onze marktpositie verder hebben verstevigd, zowel binnen als buiten Europa”, aldus Ron Bonsen, lid van de Board of Management van DAF Trucks N.V. en verantwoordelijk voor Marketing & Verkoop. “2013 kende voor DAF vele hoogtepunten  met de introductie van een compleet nieuwe generatie Euro 6-voertuigen als rode draad. Van klanten krijgen we daarop uitstekende reacties, met name op het gebied van brandstofefficiency en rijkwaliteiten. De nieuwe Euro 6 LF, CF en XF spelen een belangrijke rol om ons succes verder uit te breiden, samen met een compleet pakket diensten en een professionele dealerorganisatie erachter.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer