Vanaf donderdag ook stakingen bij DAF Trucks • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vanaf donderdag ook stakingen bij DAF Trucks

Vanaf donderdag 21 januari leggen over een periode van enkele weken duizenden medewerkers in de metalektro het werk neer. Ze doen dat uit protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Een van de bedrijven die donderdag beginnen met staken is DAF Trucks, zegt FNV.

Petra Bolster, eerste onderhandelaar FNV Metaal: “De mensen die het werk doen in de sector voelen zich totaal niet serieus genomen. Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede regelingen om gezond de AOW-leeftijd te halen en geen afspraken over het in vaste dienst nemen van flexwerkers.”

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. “Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector”, aldus Bolster.

Werkgevers zeggen niet meer loon te kunnen bieden, omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector. Bolster: “Dat is onzin. Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.”

FNV wil verder dat werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werk-privébalans. Bolster: “Dat hoort bij een moderne, vooruitstrevende sector als de metalektro en is van belang om mensen in de sector te houden.” Daarom stelt de vakbond voor om werknemers meer zeggenschap te geven over hun vrije vakantiedagen en adv-dagen. Daarnaast wil de FNV dat overwerk alleen kan met instemming van de medewerker. 

De werkgevers willen in de cao de zwareberoepenregeling, waarmee werknemers drie jaar eerder kunnen stoppen met werken, slechts voor een beperkte groep laten gelden. De FNV vindt dat onbegrijpelijk en wil dat iedereen die zwaar werk verricht, eerder moet kunnen stoppen met werken. “Dat is zo afgesproken in het pensioenakkoord, werkgevers hebben zich daaraan gecommitteerd. Nu het erop aan komt, lijken ze die afspraken ineens vergeten”, aldus Bolster.

Ook over flexwerkers en jongeren zijn de bonden en werkgevers het nog niet eens. FNV wil gelijke lonen voor iedereen die hetzelfde werk doet, ongeacht de contractvorm. Bovendien wil de vakbond dat flexibele contracten na een jaar naar vast worden omgezet. Voor jongeren wil de FNV dat het salaris op basis van leeftijd verdwijnt. Bolster: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.”

De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania. Donderdag begint de stakingsestafette bij onder andere ASML, DAF, Fokker en Thyssen Krupp. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale Staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.

3 reacties op “Vanaf donderdag ook stakingen bij DAF Trucks

 • Stickie

  Lekker verstandig in deze tijd….

 • Eddy

  Moet dat nou in deze tijd om te staken laten we blij wezen dat we goed uit deze crises komen
  Typisch FNV plat gooien en dan dat er nog meer werk naar de goedkopere landen gaat
  Ik ben AOW’er en al 10 jaar er niets bij gekregen en dan word de BTW ook nog verhoogd op het dagelijks gebruik, ze moeten de belasting druk verlagen, bij een loonsverhoging word alles nog duurder

  1. Stickie

   Helemaal mee eens Eddy,
   Ik las in vorig artikel dat Daf ook trucks fabriceert in Taiwan, dus ik zou zeggen staak lekker door dan zot straks alles in Taiwan.

   Daf/Paccar is Amerikaans zolang er geld verdiend word vinden ze het goed maar met zulke onzin kan het nog wel keer veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer