Diefstal trucks stijgt met 40 procent • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Diefstal trucks stijgt met 40 procent

Trucks vormen in tijden van economische tegenspoed een gewilde prooi voor dieven. In de eerste maanden van dit jaar is het aantal trucks dat met lading en al werd gestolen, met circa 40 procent gestegen. Het aantal diefstallen van alleen lading steeg net zo hard. Dat schrijft de Inspectie Verkeer en Waterstaat in haar donderdag gepubliceerde Veiligheidsbalans over 2008.

transportcriminaliteitVolgens de IVW is een stijging van de diefstal van trucks een bekend fenomeen tijdens economische crises. Het aantal gestolen vrachtwagens was in 2008 juist met 6,4 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Van diefstal van alleen lading werd vorig jaar bijna 12 procent minder aangifte gedaan.

Volgens de IVW is een stijging van de diefstal van trucks een bekend fenomeen tijdens economische crises. Het aantal gestolen vrachtwagens was vorig jaar juist met 6,4 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Van diefstal van alleen lading werd vorig jaar bijna 12 procent minder aangifte gedaan.
Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt volgens de IVW jaarlijks 350 miljoen euro schade door transportcriminaliteit. Daaronder verstaat de inspectiedienst ook onder meer vernieling, fraude en diefstal van kleinere bedrijfsauto’s, motorfietsen, brommers en fietsen.
“Een gigantische stijging. Dit bewijst nog maar eens dat vrachtwagenchaffeurs langs de Nederlandse snelwegen makkelijke doelwitten zijn”, aldus een woordvoerder namens de brancheverenigingen EVO en TLN. De vervoersorganisaties roepen de Nederlandse en Europese overheden op snel geld vrij te maken voor onder meer beveiligde parkeerplaatsen voor trucks.
Vrachtwagendieven gaan zeer professioneel te werk, aldus de zegsman. Zij prikken vaak eerst gaatjes in trucks om met kleine camera’s te kijken wat erin zit. Daarna bedienen zij zich niet zelden van grof geweld om de wagen of de lading te stelen. “Het beroep van vrachtwagenchauffeur wordt er zo niet aantrekkelijker op”, aldus de woordvoerder. Het probleem speelt vooral in de grensgebieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer