Eurlings wil accijns aan CO2-uitstoot koppelen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eurlings wil accijns aan CO2-uitstoot koppelen

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wil de accijns op brandstof ijken op de CO2-uitstoot. Op zijn verzoek gaat de Europese Commissie onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, zo bleek dinsdag bij EU-beraad.

tankpistoolMomenteel gelden er voor benzine en diesel Europese minimumbedragen, maar de verschillende soorten brandstof zorgen voor verschillende CO2-uitstoot.

Effect van het voorstel kan zijn dat de EU lagere accijns gaat toestaan voor biodiesel. Dat zorgt immers voor minder broeikasgas CO2 dan gewone diesel.

Eurlings heeft ook gepleit om de CO2-uitstoot van vrachtwagens te limiteren. Er zou een maximum moeten komen aan wat trucks mogen uitstoten. De EU heeft zo’n limiet onlangs opgelegd voor fabrikanten van personenwagens.

Volgens EVO mag variatie in de brandstofaccijnzen niet betekenen dat de accijnzen van fossiele brandstoffen in Nederland worden verhoogd. Een accijnsverlaging voor biobrandstoffen ligt voor de hand, maar een verhoging van de accijns op diesel is uitgesloten als het aan EVO ligt.

Bron: De Telegraaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer