Ford Trucks gaat elektrisch met Generation F • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ford Trucks gaat elektrisch met Generation F

Ford Trucks luisterde de vakbeurs IAA Transportation vorige week op met haar eerste volledig elektrische truck, de Generation F. Ford Trucks beoogt dat in 2030 de helft van al haar verkochte trucks zero-emissie is.

Ford Trucks is bezig met een roadmap om volledig zero-emissie te gaan en klanten te helpen hun transport zo klimaatneutraal en toch efficiënt in te richten. “Als innovatief merk dat luistert naar de behoeften van onze klanten, richten wij onze R&D op het op de markt brengen van geavanceerde technologieën van de volgende generatie. Ons doel is dus vooral om de bedrijfskosten en de uitstoot in het wegvervoer te helpen verlagen en tegelijkertijd de productiviteit van het wagenpark te verhogen”, zegt Serhan Turfan, vice-president van Ford Trucks. “Het versterken van onze positie in Europa is onze topprioriteit. Door voort te bouwen op ons succes in onze huidige markten willen we in 2024 in Europa 50 landen bereiken. In lijn met de Green Deal van de EU en de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen van Ford zetten we een grote stap in de richting van onze doelstelling van 2040 door met onze elektrische vrachtwagens uit te breiden naar de Europese markten. Op korte termijn is het ons doel om tegen 2030 50 procent van de Europese verkopen als emissievrije voertuigen te realiseren.”

De Generation F is ontworpen als huisvuiltruck met een totaalgewicht van 18-26 ton. Hij is gemaakt voor in de stad en heeft volgens Ford een uitstekende wendbaarheid. Ford beoogt dat de Generation F in verbruikskosten kan concurreren met voertuigen met een verbrandingsmotor.  Zo zullen de energiekosten met bijna de helft dalen in vergelijking met het huidige niveau. Ook de onderhoudskosten zullen waarschijnlijk met twee derde dalen, omdat elektrische voertuigen minder bewegende onderdelen hebben die onderhoud vereisen. Veel Europese landen bieden bedrijven ook stimulansen om in elektrische voertuigen te investeren. Al deze factoren hebben een gunstige invloed op de TCO. De verwachting is dat de 100  procent elektrische vrachtwagen van Ford over een periode van 4 jaar een lagere TCO biedt dan dieselvoertuigen zonder stimulansen en steun. De Generation F is uitgerust met een accupakket van in totaal 392 kWh, goed voor een actieradius van 300 km. In maximaal 75 minuten is het accupakket weer op te laden.

Ford gaat overigens nog wel wat verder dan enkel emissievrij rijden, het richt zich ook op autonoom vervoer. Op IAA Transportation demonstreerde het team van Ford Trucks de technologieën die het heeft ontwikkeld voor connected en autonoom rijden. Bezoekers konden de technologie voor rijden op afstand ervaren en een F-Max bedienen op de testbaan in Eskişehir (Turkije) vanaf een afstand van 2.000 km. Het team introduceert ook het Ford Trucks CARE-ecosysteem dat diensten aanbiedt op het gebied van software, uptime, elektromobiliteit, financiële oplossingen en maatwerk.

Ondanks verwoede pogingen van Ford Trucks is er in Nederland nog altijd geen officiële importeur gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer