Veldhuizen uit Groenekan komt met een nieuwe variant van de Clixtar. Men heft heeft het Clixtar principe uitgebreid met de Combi-Clixtar. Deze kan ook worden ingezet in combinatie met langere opleggers.
Het principe van de Clixtar combinatie is dat een oplegger ‘star’ aan een trekkerchassis wordt gekoppeld. Daardoor neemt het laadvermogen behoorlijk toe en wordt het bijvoorbeeld mogelijk om én een laadklep, én het nodige aan laadvermogen over te houden. Uiterlijk ziet zo’n Clixtar er uit als een drie assige bakwagen maar in feite is het dus een trekker waar een oplegger star aan vast gekoppeld is. Eén van de grote voordelen van zo’n Clixtar combinatie op BE rijbewijs is dat manoeuvreren eenvoudig is. Doordat de oplegger gefixeerd is behoren problemen met achteruitrijden tot het verleden en dat voorkomt schade. Veldhuizen Wagenbouw heeft het Clixtar principe nu uitgebreid met een nieuwe variant, de Combi-Clixtar. De clou zit hem er in dat de trekker voortaan ook kan worden ingezet in combinatie met langere opleggers. Hiermee wordt de Combi-Clixtar multi inzetbaar voor vele toepassingen. Bijvoorbeeld overdag voor de dieplader en s’avonds met een zoutstrooier achterop. Er zijn tientallen toepassingen te bedenken voor de Combi-Clixtar, bijvoorbeeld met een dichte opbouw met gereedschappen en dergelijke naar de bouw om daarna die opbouw achter te laten en met een oplegger goederen aan te voeren. De Clixtar opbouw kan net als bij de standaard uitvoering uiteenlopen van eenvoudige open laadbak tot kippers, afzetsystemen, veewagens of bijvoorbeeld gesloten opbouw.
Lange wielbasis
De trekker die fungeert als basis voor de Combi-Clixtar is een Mercedes-Benz Sprinter 516 met een wielbasis van 366 cm. Door deze relatief lange wielbasis ontstaat er ruimte voor de gestandariseerde steunpootstraal en de wettelijke kopstraal van de oplegger. Hierdoor is de trekker geschikt voor alle opleggers in dit segment met een normale kingpin. De schotelhoogte van de Mercedes-Benz Sprinter is gunstig en door de relatief lange wielbasis behoort een dubbele cabine uitvoering ook tot de mogelijkheden. Standaard heeft de Sprinter drie zitplaatsen maar in de dubbele cabine versie zijn dat er zes. Het totaalgewicht van de combinatie mag oplopen tot acht ton waardoor bijvoorbeeld in combinatie met een tandemas dieplader oplegger een netto laadvermogen van zes ton overblijft. Met een vast gekoppeld oplegger volgens het Clixtar principe is het laadvermogen ruim vijf ton. In het geval van de kipper zoals die is afgebeeld is dat vijf ton maar met een lichtere opbouw neemt het laadvermogen uiteraard toe.
En reservewiel
Veldhuizen maakt voor de Combi-Clixtar gebruik van bladvering op de aangedreven achteras van de trekker. Doordat bladvering een grotere wieluitslag mogelijk maakt dan luchtvering ontstaat hierdoor betere tractie. De Clixtar oplegger heeft luchtvering die ontlast kan worden wanneer extra tractie gewenst is. De oplegger as is een vijf tons as met iveco schijfremmen. De wielen zijn echter dezelfde als die van de Sprinter. Hierdoor kan volstaan worden met één reservewiel voor zowel de trekker als de Clixtar oplegger. De trekker wordt geleverd met een manuele zes-versnellingsbak in combinatie met een 1:4,87 achterasreductie. Hierdoor is er veel koppel voorhanden bij het wegrijden en dat is voor hoge terreingewichten noodzakelijk.
Mechanische compressor
De platte laadbak met 40 centimeter hoge borden op de foto’s is uitgevoerd als kipper. De elektrisch-hydraulische drie-delige kiepcilinder zorgt voor een kiephoek van zestig graden. Achter zijn er deurtjes gemonteerd voor eenvoudig lossen. Onder de laadbak zijn oprijgoten opgeborgen waardoor machines op de laadbak gereden kunnen worden. Door de laadbak iets op te kiepen wordt de oprijhoek beperkt tot 15 graden. De laadbak zelf is ongeveer 1 meter hoog. De laadbak meet 4×2 meter en heeft tussen de schotten een inhoud van 3,2 kubieke meter. Het aan- en afkoppelen van de Clixtar oplegger is vereenvoudigd. Alle stekkers zijn centraal geplaatst en de losse Clixtar oplegger wordt ondersteund met losse steunpoten. Deze kunnen eenvoudig in sleuven in de oplegger gestoken kunnen worden waarna de oplegger iets omhoog gedraaid kan worden. Nog een noviteit wordt gevormd door de nieuwe mechanische compressor. De luchtdruk voor de remmen van de opleggers wordt voortaan geleverd door deze compressor die met een multiriem wordt aangedreven. De nieuwe compressor wordt gesmeerd door de oliedruk van de motor en dat zorgt volgens Veldhuizen voor een lange en probleemloze levensduur.
De Combi-Clixtar is te zien op de Carrosserie Vakdagen in Gorinchem en op de Demo-dagen in Papendal.