Ga naar hoofdinhoud

Foto’s + VIDEO – Freightliner sensationeel met Inspiration Truck

Freightliner heeft afgelopen nacht (Nederlandse tijd) op spectaculaire wijze de nieuwe Inspiration Truck gepresenteerd, een autonome truck die in de staat Nevada de weg op mag.

Freightliner behoort tot Daimler en dat liet vorig jaar al in de Mercedes-Benz Future Truck 2025 het Highway Pilot systeem in werking zien. Dat was echter op een afgesloten stuk snelweg. Daimler heeft het systeem naar Amerika gebracht, waar de staat Nevada bereid was om twee Freightliners Inspiration op haar wegen toe te laten.

De Freightliner Inspiration is geënt op de Cascadia, maar dan voorzien van allerlei Highway Pilot technologie. Dat houdt onder meer radar en twee camera’s in het front van de auto in, plus systemen als Adaptive Cruise Control. Op Daimlers testcircuit in Duitsland reed de Freightliner Inspiration al probleemloos meer dan 16.000 kilometer.

Het Highway Pilot systeem gaat nog een stapje verder dan de systemen die we tot nu toe gezien hebben bij Scania en DAF. Het geeft ook een enkele truck de mogelijkheid om met de chauffeur als controleur te rijden. In onderstaande video’s is te zien hoe dat werkt. De onderste laat zien dat platooning met het Highway Pilot systeem ook prima mogelijk is.

 

Daimler is vanzelfsprekend ongelooflijk trots op haar nieuwe Freightliner Inspiration. De presentatie ging vergezeld van parafrases van Daimler Trucks ceo dr. Wolfgang Bernhard van Neil Armstrong bij de eerste stap van de mens op de maan: “A short drive for man, a long haul for mankind”. Maar goed, de presentatie vond dan ook plaats in de Verenigde Staten, waar dit soort kretologie het altijd prima doet.

Freightliner had het tijdens de presentatie regelmatig over de ‘wereldpremière van een autonoom rijdende truck op de openbare weg’, maar vergat daarbij dat autonoom rijdende trucks in Europa (en sinds kort ook in Nederland, al op de openbare weg te zien zijn. Een enkele autonome truck die zichzelf binnen de lijnen van de weg houdt hebben we hier echter nog niet gezien.

Daimler zette overigens tijdens de presentatie op de Hoover Dam wel een nieuw wereldrecord neer met de grootste lichtprojectie ooit, van maar liefst 1,17 miljoen lumen.

TTM.nl was afgelopen nacht live aanwezig op de Hoover Dam en kon via een livestream ook u laten meegenieten van de onthulling van de Freightliner Inspiration Truck. Lekker geslapen en de uitzending gemist? Geen probleem: de hele presentatie is hieronder alsnog te bekijken!

Eén reactie op “Foto’s + VIDEO – Freightliner sensationeel met Inspiration Truck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer