Ga naar hoofdinhoud

Garmin lanceert trucknavigatie

Garmin heeft de nüvi 465TF gelanceerd, een speciaal trucknavigatiesysteem. Met nüvi 465TF hoeven chauffeurs volgens Garmin niet meer te vrezen voor nauwe steegjes of lage viaducten. De nüvi 465TF kan worden geïntegreerd met telematicaoplossingen en is compatibel met bepaalde software-applicaties van derden.

Garmin navigatieHet systeem heeft diverse profielen voor vrachtwagens en biedt extra mogelijkheden, zoals geavanceerde navigatie en hulp bij vrachtwagenspecifieke wegbeperkingen, zoals hoogte, breedte, lengte, gewicht en gevaarlijke lading.

De chauffeur hoeft alleen maar de gegevens over de vrachtwagen, zoals afmetingen en lading, in te stellen. Het toestel berekent daarna een route gebaseerd op het gekozen vrachtwagenprofiel en op basis van beschikbare kaartgegevens.

Het nieuwe systeem van Garmin is standaard uitgerust met gratis verkeersinformatie via Trafficmaster, zodat de chauffeur op de hoogte is van vertragingen en wegwerkzaamheden en deze kan ontwijken. De nüvi waarschuwt ook voor voor truckspecifieke gevaren, zoals scherpe bochten, steile afdalingen en wegversmallingen, en kan er 30 dagen gratis gebruik worden gemaakt van Cyclops flitspalendatabase.

De rijbaanassistent adviseert welke rijbaan de chauffeur het beste kan volgen. Een knooppuntbeeld zorgt ervoor dat hij ook op de hoogte is van aankomende knooppunten met de bijbehorende bewegwijzering. De nüvi 465 TF biedt verder de mogelijkheid om een route met meerdere stops samen te stellen, ideaal voor het berekenen van de meest efficiënte route via diverse afleverpunten.

“Het komt regelmatig voor dat vrachtwagens problemen veroorzaken doordat zij over te smalle of ongeschikte wegen geleid worden of vast komen te zitten onder te lage bruggen. We hebben er alle vertrouwen in dat de nieuwe nïvi 465 TF ervoor zorgt dat dit minder voor gaat komen”, zegt Remco Flikweert, commercieel manager van Garmin (Nederland). “Of het toestel nu ingezet wordt om beperkingen te vermijden of om efficiënt met brandstof om te gaan, deze nïvi zal het werk voor commerciële chauffeurs en wagenparkbeheerders makkelijker maken.”

garmin trucknavigatie 

De nüvi 465TF heeft een aanraakscherm met hoge resolutie en een diagonaal van bijna 11 centimeter. Daardoor is het apparaat goed af te lezen vanaf de bestuurdersplaats van de vrachtwagen. Het systeem kan werken op een 12 of 24 volt aansluiting. Het toestel is voorgeprogrammeerd met gedetailleerde wegenkaarten van het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa, biedt 3D kaartweergave of 2D overzichtsbeeld en geeft de snelheidslimieten van de hoofdwegen weer. Verder spreekt de nüvi 465TF straatnamen uit, zodat je afslag-voor-afslag gesproken aanwijzingen ontvangt.

Via Bluetooth kan er handsfree gebeld worden via compatibele gsm’s. De nüvi stelt automatisch de tijd in aan de hand van de tijdzone waarin het apparaat zich bevindt en beschikt over een “Waar ben ik?”-functie. Hierdoor kan het toestel de dichtstbijzijnde locale (hulp)diensten weergeven.

De nüvi 465TF is vanaf het tweede kwartaal van 2009 beschikbaar met kaarten van Groot-Brittanië en Noord-Ierland. De uitbreiding naar het Europese wegennet staat gepland voor het vierde kwartaal van 2009. De verwachte consumentenadviesprijs van het toestel is 499 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer