Kilometerheffing trucks pas in 2014 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kilometerheffing trucks pas in 2014

De kilometerheffing voor vrachtwagens komt er pas in 2014. Dat staat in de nieuwe planning die minister Eurlings hanteert. Het uitstel van de kilometerheffing werd woensdagavond aan de kaak gesteld in de Tweede Kamer. Eurlings werd daarbij niet gespaard.

Maut2011 is absoluut niet haalbaar, herhaalde Eurlings nog maar eens. “Ook als we alles op alles zetten en alles 100 procent meezit, lukt dat niet”,  aldus de minister. De Kamer voelde op initiatief van GroenLinks Eurlings aan de tand over de vertraging in de plannen voor de heffing. Hij liet maandagavond in een brief weten dat de kilometerheffing niet eind 2011 kan beginnen. De risico’s zouden te groot zijn en het project te complex.

Coalitiepartner PvdA eiste dat Eurlings onderzoekt of de heffing toch versneld kan worden ingevoerd. Fractiewoordvoerster Lia Roefs zei dat de aanvankelijk door hem genoemde acht maanden uitstel te veel is.

Roefs viel tegelijk scherp uit naar de CDA-bewindsman over het persbericht dat hij maandag ook verspreidde. Dat ‘rare’ bericht is volgens haar een eigen leven gaan leiden, met een krantenkop tot gevolg dat de stekker uit de kilometerheffing moet. Eurlings zou te weinig hebben gedaan om dat beeld recht te zetten. Hij lijkt het project naar de afgrond te willen leiden, aldus Roefs.

Collega Ernst Cramer van de ChristenUnie, de kleinste van de drie regeringspartijen, eiste op zijn beurt dat Eurlings de wet op de kilometerheffing voor de zomervakantie indient bij de Kamer. De minister zegde hem dat toe.

Cramer wilde ook dat de minister de Kamerbrief intrekt. Eurlings’ antwoord bleef uit. De Kamervoorzitter besloot namelijk het debat te verdagen tot over twee weken omdat het dreigde nachtwerk te worden. Eurlings toonde zich gedurende het debat verbaasd over alle ophef. “Al vanaf de eerste dag was duidelijk dat er een kans was van 85 procent dat 2011 niet wordt gehaald.”

De oppositie had al lang daarvoor haar kritiek gespuid. SP, VVD en PVV willen af van de kilometerheffing. Zij kondigden voor het debat al moties aan om per direct ermee te stoppen. Ineke van Gent van GroenLinks kondigde juist aan dat haar partij een oud initiatiefwetsvoorstel van stal zou halen om de kilometerheffing op drukste trajecten in te voeren als de minister blijft treuzelen. Zij betichtte Eurlings van politieke smoesjes. Hij zou de zaak ingewikkelder maken dan nodig is en de problemen opzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer