Kilometerheffing: wat ga ik nu precies betalen? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kilometerheffing: wat ga ik nu precies betalen?

De afgelopen dagen is er al veel geschreven over de kilometerheffing, maar er is nog maar weinig informatie over de tarieven voor vrachtwagens. Wat gaat u per truck per kilometer nou precies betalen?

kilometerheffingIn de kilometerheffing is voor vrachtwagens de toegestane maximummassa de grondslag voor het basistarief. Daarbij wordt nog een indeling gemaakt naar Euroklasse. Klinkt eenvoudig, maar toch is het wetsvoorstel zo complex dat het niet duidelijk is wat nu precies de tarieven zijn.

Op www.kilometerprijs.nl is een rekenhulp ingesteld die een basistarief voor Euro 4 en Euro 5 vrachtwagens vermeldt van 0,9 cent per km en 1,2 cent per km voor Euro 0, Euro 1, Euro 2 Euro 3 trucks. Euro 6 en EEV-trucks zouden maar 0,7 cent per kilometer moeten gaan betalen. Deze tarieven worden volgens een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat correct  weergegeven. Gegevens waarover TLN beschikt reppen echter van een gemiddeld tarief van Euro 4/5 trucks van 2,4 cent per km en Euro 3 trucks van 2,7 cent per km. Euro 6 trucks zouden in de toekomst 2,2 cent per km gaan betalen. Ook Transport en Logistiek Nederland geeft aan dat het nog geen absolute duidelijkheid heeft over de precieze werking van de tarieven en nog hard studeert hoezeer transporteurs nu echt belast gaan worden. Als het wetsvoorstel door de Tweede Kamer behandeld is, komt er waarschijnlijk (en hopelijk) meer duidelijkheid over de tarieven.

Over de hardware die gebruikt gaat worden in trucks is ook nog geen duidelijkheid. Er wordt gesproken van een ‘kastje’ in de cabine, maar volgens Verkeer en Waterstaat kan het ook net zo goed een chipkaart worden, een toevoeging aan de autoradio of een unit onder de motorkap. “Er zijn momenteel nog gesprekken gaande met leveranciers. Pas als die afgerond zijn weten we welke hardware precies gebruikt gaat worden.”

Lees ook: Rekenhulp kilometerprijs nu online

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer