Ga naar hoofdinhoud

Licht optimisme bedrijfsautomarkt voorafgaand aan IAA

De internationale markt voor bedrijfsauto’s kan aan dynamiek en groei winnen als de schuldencrisis wordt opgelost. Die licht optimistische toon was te horen in de toespraak die VDA-president Matthias Wissmann hield op de traditonele IAA Pers workshop afgelopen vrijdag, vooruitlopend op de IAA 2012.

IAA 2010De 64e IAA, die wordt gehouden in Hannover van 20-27 september a.s., heeft als slogan: ‘Nutzfahrzeuge: Motor der Zukunft’. Daarin wordt de nadruk gelegd op de grote innovatieve kracht van de truck- en transportindustrie en de grote efficiency van moderne bedrijfsauto’s. Wissmann zei uit te kijken naar de IAA 2012, waar veel primeurs zullen staan. Europa’s grootste bedrijfsautoevenement heeft volgens hem meer exposanten en meer oppervlakte dan in 2010.

Matthias Wissmann (VDA)Volgens Wissmann (rechts) heeft de truck- en bestelautoindustrie zich sterk hersteld van de crisis in 2009. “De laatste twee jaar is er een flink herstel. In 2011 steeg de verkoop van zware bedrijfsauto’s in West-Europa naar 262.000 stuks, vergeleken met 2009 een stijging van 31 procent.” Ook de bestelautomarkt is er weer bovenop gekomen, maar Wissmann benadrukte dat dat niet vanzelf ging. “De fabrikanten hebben er hard voor moeten werken, met nieuwe producten, slimmere technieken en betere dienstverlening. Ze zijn efficiënter en winstgevender geworden.”

2012 is echter verre van een makkelijk jaar. De schuldencrisis in sommige Europese landen heeft ernstige gevolgen voor de vraag in Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. Die landen staan echter maar voor 15 procent van het totale verkoopvolume. “Daarom verwachten we voor dit jaar in West-Europa registraties van nieuwe trucks boven 6 ton van tussen de 256.000 en 260.000 IAA 2012 posterstuks. Dat zou een vermindering betekenen ten opzichte van vorig jaar van 2 tot 4 procent. Hoe sneller de financiële markten kunnen worden gestabiliseerd, hoe sneller de bedrijfsautomarkt aan dynamiek zal winnen”, aldus Wissmann. Voor volgend jaar wordt 0,8 procent economische groei in de EU verwacht, en dat zal volgens Wissmann positieve effecten hebben voor de vraag naar bedrijfsauto’s. “De vooruitzichten zijn over het algemeen goed: de transportmarkt blijft een groeimarkt. In Duitsland zal het goederenvervoer over de weg tot 2015 elk jaar groeien met 3,3 procent per jaar. Die groei is alleen mogelijk met goede, moderne bedrijfsauto’s. De truck- en bestelautofabrikanten hebben hard gewerkt, en dat blijven ze doen, om moderne, schone en de meest efficiënte voertuigen te leveren die er ooit zijn geweest.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer