"MAN betaalt nog steeds smeergeld" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“MAN betaalt nog steeds smeergeld”

Het door het Duitse OM momenteel onderzochte provisiesysteem van truckfabrikant MAN is ook nu nog operationeel, zij het in veel mindere mate dan tussen 2002 en 2005, waar het onderzoek zich op richt. Dat meldt het Duitse Wirschaft Woche.

MAN logo grilleWirtschaft Woche wist de hand te leggen op diverse interne documenten van MAN. Een memo van 22 oktober 2002 schrijft voor dat bij trucks en bussen tot 16 ton 1000 euro ‘provisie’ mag worden betaald, bij zwaardere voertuigen is dat 1500 euro. De documenten bewijzen ook dat de MAN-directie van de praktijken op de hoogte was. Een van de documenten spreekt van het belonen van ‘daadwerkelijke bemiddeling’ en is ondertekend door Peter Erichreineke, die onlangs opstapte bij MAN. Het lijkt er sterk op dat ook de toenmalige en huidige chef Hakan Samuelsson op de hoogte moet zijn (geweest) van de provisiebetalingen.

In later jaren krijgt MAN blijkbaar door dat de provisiebetalingen niet door de beugel kunnen, en probeert de praktijken in te dammen. Slechts in ‘uitzonderlijke gevallen’ zou er nog provisie mogen worden betaald aan tussenpersonen, maar de praktijken gaan tot op de dag van vandaag door. Wel zijn de betalingen afgenomen van rond de twee miljoen euro per jaar tot ‘een bedrag van zes cijfers’ per jaar. Tussen 2002 en 2005 zou er in totaal tien miljoen euro zijn betaald aan tussenpersonen. Eén miljoen daarvan zou onrechtmatig betaald zijn, denkt het Duitse OM.

Lees ook:

100 verdachten in omkoopschandaal MAN

Grootse inval bij MAN wegens omkoping
Omkoopschandaal MAN breidt zich uit
MAN wist van smeergeld

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer