Positieve proef trucknavigatie Eindhoven • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Positieve proef trucknavigatie Eindhoven

Dinsdag zijn de resultaten bekend gemaakt van de proef in Eindhoven met een Falkplan Andes navigatiesysteem specifiek voor vrachtauto’s. Uit de proef is naar voren gekomen dat chauffeurs zich bij het kiezen van routes in grote mate houden aan de route die het navigatiesysteem aangeeft.

TrucknavigatieDit geldt met name voor bestuurders van zware vrachtauto’s (meer dan 30 ton). EVO en TLN zeggen in een verklaring tevreden te zijn met de uitkomsten omdat ze aantonen dat vrachtwagenchauffeurs duidelijk rekening houden met de leefbaarheid en verkeersveiligheid in gemeentes.

Het onderzoek in de regio Eindhoven is uitgevoerd door de TU Eindhoven in opdracht van  EVO-it. Tussen april en augustus van dit jaar hebben honderd chauffeurs van vijftien bedrijven, allen lid van EVO en TLN, nauwkeurig bijgehouden hoe vaak en waarom men bepaalde routes koos en waarom men afweek van het navigatieadvies. Opvallende uitkomst van de proef is dat chauffeurs zeer bewust risicogebieden als woonerven en plaatsen waar scholen staan mijden, zelfs als het omrijden extra tijd kost. Chauffeurs hebben een duidelijke voorkeur voor snelwegen en provinciale wegen. Deze voorkeuren komen in grote lijnen overeen met wat maatschappelijk wenselijk is.

In het eindrapport staan ook een aantal aanbevelingen. Zo zou er nog meer verbetering in routekeuze optreden als de real time reistijdinformatie, zoals live informatie over files en werkzaamheden op de route, wordt meegenomen in het routeadvies. Een vervolgonderzoek begin 2010 in de regio Drenthe besteedt hier aandacht aan. Bedrijven die willen deelnemen aan de proef kunnen zich hiervoor aanmelden via de website van EVO en TLN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer