Ga naar hoofdinhoud

Scania onttrekt energie aan de zon voor hybride truck

Een hybride Scania vrachtwagen met een met zonnepanelen bedekte oplegger wordt getest op de openbare weg als resultaat van een twee jaar durende onderzoekssamenwerking tussen Scania, de Universiteit van Uppsala, Eksjö Maskin & Truck, Midsummer, Ernsts Express en Dalakraft. De zonne-energie verlaagt de operationele kosten en lokale uitstoot aanzienlijk omdat de truck zelf energie produceert.

“Scania’s doel is om de verschuiving naar een duurzaam transportsysteem te stimuleren. Nooit eerder werden zonnepanelen gebruikt om energie op te wekken voor de aandrijflijn van een truck zoals in deze samenwerking. Deze natuurlijke energiebron kan de uitstoot in de transportsector aanzienlijk verminderen. Het is geweldig om voorop te lopen bij de ontwikkeling van de trucks van de volgende generatie”, zegt Stas Krupenia, hoofd van het onderzoeksbureau bij Scania.

De truck wordt gebruikt in een onderzoeksproject om de opgewekte zonne-energie te onderzoeken, en hoeveel de koolstofuitstoot afneemt via de zonnepanelen. De onderzoekers ontwikkelden nieuwe, efficiënte en lichtgewicht zonnepanelen voor vrachtwagens. Ze bestuderen ook hoe vrachtwagens kunnen samenwerken met het elektriciteitsnet en komen met nieuwe modellen voor wat er gebeurt als meerdere vrachtwagens zoals deze worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

“Dit is een opwindend project waarbij de academische wereld en de industrie samen de impact van vrachtwagentransport op het klimaat proberen te verminderen. De resultaten van deze unieke truck zullen zeer interessant zijn”, zegt Erik Johansson, projectleider en professor fysische chemie aan de Universiteit van Uppsala.

De 18 meter lange trailer van de vrachtwagen is bijna volledig bedekt met zonnepanelen, vergelijkbaar met een huis dat is uitgerust met even krachtige panelen. De zonne-energie geeft de hybride truck een lange actieradius tot 5.000 kilometer per jaar in Zweden. In landen als Spanje, met meer zonuren, kan het voertuig de hoeveelheid zonne-energie en dus het rijbereik verdubbelen in vergelijking met de Zweedse omstandigheden.

Het project omvat ook onderzoek naar nieuwe, lichtgewicht tandemzonnecellen, die gebaseerd zijn op een combinatie van Midsummer’s zonnecellen en nieuwe perovskietzonnecellen. Deze maken een hogere efficiëntie mogelijk bij de omzetting van zonlicht in elektriciteit. Een dergelijke oplossing zou de opwekking van zonne-energie kunnen verdubbelen ten opzichte van de huidige energie die door de panelen wordt opgewekt.

 “Ons onderzoek naar efficiënte en lichte zonnecellen zal echt belangrijk zijn, vooral als het gaat om de toepassing ervan in toekomstige vrachtwagens”, vervolgt Johansson.

 “Onze zonnepanelen zijn uitstekend geschikt voor toepassingen die bedrijfsvoertuigen duurzaam maken. We zien een groot potentieel om de uitstoot van zware voertuigen te verminderen door middel van elektrificatie. Elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen bespaart brandstof en koolstofemissies. We willen een partner zijn waar je op kunt rekenen en dat wordt mogelijk gemaakt door dit baanbrekende project”, zegt Erik Olsson, hoofd bedrijfsontwikkeling van Midsummer.

 Daniel Sandh, CEO van Eksjö Maskin & Truck, is het daarmee eens: “Brandstof is momenteel een steeds grotere kostenpost voor transportbedrijven, en alles waarmee we kunnen bijdragen aan het verlagen van deze kosten komt de maatschappij op de lange termijn ten goede.”

Een onderdeel van het project was het evalueren van de impact van het opladen op het elektriciteitsnet en of het mogelijk zou zijn om het overschot te verkopen. De mogelijkheid om in twee richtingen op te laden is niet helemaal duidelijk en de wetgeving is onduidelijk.

 “We dachten dat we het overschot van de vrachtwagens zouden kunnen kopen, maar helaas is dat op dit moment niet mogelijk. Maar dat zonnecellen onderdeel worden van de energievoorziening van de truck is fantastisch. Als elektriciteitshandelsbedrijf zien we dat alle hernieuwbare energiebronnen nodig zijn om de energietransitie aan te kunnen”, zegt Sverker Ericsson, Electrical Trade Engineer bij Dalakraft.

De truck wordt nu getest op de openbare weg door het transportbedrijf Ernsts Express AB. “De hele industrie staat voor grote uitdagingen in het algemeen en met brandstof in het bijzonder. Elektrificatie op basis van hernieuwbare elektriciteit is de toekomst. Dat maakt dit project voor het groene transportbedrijf nog groter om deel van uit te maken”, zegt Lars Evertsson, CEO Ernsts Express.

De vrachtwagen op zonne-energie is ontwikkeld in het kader van een onderzoeksproject gefinancierd door Vinnova, een overheidsinstelling voor innovatie, om vrachtwagens te ontwikkelen met een lage impact op het klimaat dankzij zonne-energie. De vrachtwagen is een plug-in hybride met 560 pk. Op de 18 meter lange trailer is een oppervlakte van 100 vierkante meter bedekt met dunne, lichtgewicht en flexibele zonnepanelen met een maximale efficiëntie van 13,2 kWp (kilowattpiek). Ze leveren naar schatting 8.000 kilowattuur (kWh) per jaar als ze in Zweden worden gebruikt. De batterijen hebben een totale capaciteit van 300 kWh, waarvan 100 kWh op de vrachtwagen en 200 kWh op de aanhanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer