Ga naar hoofdinhoud

Succesvolle praktijkproef biodiesel

Een tussentijdse evaluatie van de praktijkproef met een speciale pomp voor biodiesel op het BP tankstation bij bloemenveiling FloraHolland in Naaldwijk geeft bijzonder positieve resultaten.

Proef biodieselDe deelnemende transporteurs melden dat er geen verschil is tussen het rijden op B30 en reguliere diesel, zowel voor wat betreft rij-eigenschappen als de exploitatiekosten en de prijs per kilometer. Dit wordt ook bevestigd door on-line monitoring van enkele trucks. De biodiesel, die minder schadelijk is voor het milieu, is echter wel duurder dan reguliere diesel en daarom is hulp van de overheid nodig om de biodiesel op grotere schaal te kunnen introduceren. Het gaat hierbij niet om subsidie, maar om faire heffing van accijns.

De proef, die in augustus 2008 van start ging en tot september 2010 zal duren, is een initiatief van de projectgroep Schoon Vervoerd (tuinbouwbedrijfsleven), Volvo Trucks en energiemaatschappij BP om de uitstoot van CO2 door het wegvervoer in de tuinbouwsector te verlagen en ervaring op te doen met hogere biodiesel blends. Vier vervoerders met in totaal zo’n 20 Volvo-trucks nemen vanaf het begin aan de proef deel. Het gaat hier om Wematrans, Nic. Sosef, M. van der Helm en Nover Logistics. Zij tanken B30, een biobrandstof voor dieselmotoren, bestaande uit 30 procent duurzame biocomponenten met als balans fossiele diesel. Hiermee tonen zij dat zij hun verantwoordelijkheid nemen daar waar het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Alle deelnemende trucks dragen het logo ‘CO2 star – care for climate’.

B30 is zo’n acht tot tien euro cent duurder dan reguliere diesel. Tijdens de proef wordt dit verschil door de initiatiefnemers, onder meer via subsidie van het Productschap Tuinbouw,  opgebracht. De accijns op biodiesel per gereden kilometer is hoger dan voor fossiele brandstof. Op de Minister van Financiën wordt dan ook een beroep gedaan om dit accijnsnadeel weg te nemen. Alleen dan is het mogelijk deze biodiesel op grotere schaal te kunnen introduceren. De praktijkproef bewijst dat de technologie en de markt er klaar voor zijn, nu komt het aan op faire heffing van accijns. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer