Ga naar hoofdinhoud

Truckdieven gevangen dankzij CarCube

De diefstal van een nieuwe trekker van LC Forwarding is opgehelderd dankzij de CarCube boordcomputer, zo meldt leverancier Punch Telematix. In het Duitse Maagdenburg kon afgelopen maand de dief van een splinternieuwe trekker van LC Forwarding uit Zeebrugge worden aangehouden. Ook een gestolen trailer van Bevernage werd op dezelfde locatie teruggevonden.

In de nacht van 18 op 19 januari werd de trekker van LC Forwarding gestolen. De dieven dachten de boordcomputer onklaar te hebben gemaakt, maar dit bleek niet het geval. Na een rit van 750 kilometer zond de CarCube alsnog enkele posities door, waarvan één met adres. Daarop werd de locale politie ingeschakeld, die zowel de gestolen truck en de trailer van Bevernage als de dieven aantrof.

Nieuwe functies
Punch Telematix heeft haar CarCube boordcomputer uitgebreid met twee nieuwe functies: een rijgedraganalyse op basis van de CANbusdata en een document scanner waarmee de chauffeur een getekende vrachtbrief vanuit de auto naar kantoor kan versturen (onder).
CarCubeScanner 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CarCube Scanner 2

Met de nieuwe FMS-rapportage (onder) worden CANbusgegevens als brandstofverbruik, remgedrag, toerentallen en snelheid via de CarCube verzameld en doorgestuurd naar de FleetWorks software. “Op basis van de CANbusdata maakt onze software een rijgedraganalyse van de chauffeur”, vertelt Chris Boogaard, Country Manager NL bij Punch Telematix. “Dit geeft een vervoerder inzicht in de punten waarop de chauffeurs kunnen worden getraind om zuiniger en veiliger te rijden.” Hij geeft aan hiermee zo’n 6 tot 10 procent brandstof te besparen is.
CarCube FMS rapport

Het Duitse Greiwing Transport werkt al met de nieuwe FMS-rapporten en bevestigt de genoemde besparing. “Alleen al het voorkomen van nutteloos brandstofverbruik bij stilstand op een parkeerplaats of in een file levert ons gemiddeld een besparing op van 8 procent, ofwel ruim 23.000 euro per maand op een vloot van 160 voertuigen”, zegt bedrijfsleider Klaus Beckonert.

Factuur on the road
Nieuw is ook de mogelijkheid een documentscanner te koppelen aan de CarCube. “Na het uitvoeren van een opdracht kan de chauffeur in zijn cabine meteen het getekende transportdocument scannen”, licht Boogaard toe. De boordcomputer koppelt het document aan de order en verstuurt het naar kantoor, waar het document digitaal gearchiveerd wordt. Boogaard: “Zo kan meteen de factuur worden aangemaakt, zonder dat de chauffeur eerst met de getekende transportdocumenten op kantoor hoeft te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer