Ga naar hoofdinhoud

Truckhandel in de lift

De omzet van de auto- en motorbranche is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gedaald vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Positieve ontwikkelingen waren er vooral bij de handel in vrachtwagens en de motorfietsenbranche. Hier steeg de omzet met respectievelijk 6 procent en 10 procent. De garagebedrijven leverden bijna 3 procent omzet in. Dit blijkt uit de Kwartaalmonitor autobranche. van het CBS.

Sinds 2012 daalt de omzet van garagebedrijven, die het voornamelijk van gespecialiseerde reparatie moeten hebben, bijna voortdurend. In vergelijking met het topjaar 2008 is de omzet inmiddels met ongeveer 15 procent gedaald.

Ondanks dit omzetverlies is het aantal garages sinds 2008 met bijna 20 procent toegenomen. Deze toename kwam voor 90 procent voor rekening van bedrijven met 1 werkzame persoon. Na 2008 zijn er tot en met het derde kwartaal van 2014 212 garagebedrijven failliet gegaan.

cbs1

De 5,7 duizend garagebedrijven in ons land bieden aan ongeveer 26 duizend personen werk en realiseren jaarlijks ruim 3 miljard euro aan omzet.

Ondanks de forse omzetstijging van 14 procent over de eerste drie kwartalen van 2014 blijft de motorfietsenbranche nog ruim 20 procent onder het niveau van vóór de economische crisis. In 2007 werd de piek in de omzet bereikt. Tussen 2007 en 2014 is het aantal motorfietsbedrijven wel met bijna 30 procent gestegen tot bijna 1 600. De toename van de concurrentie komt voornamelijk van de bedrijven met  1 werkzame persoon. Deze bedrijven vormen twee derde van het totale aantal motorfietsbedrijven.

cbs2

De omzet van de bedrijfsautobranche is in het derde kwartaal van 2014 met ruim 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte bedrijfsvoertuigen steeg met ruim 5 procent. Er werden in het derde kwartaal 14 505 bedrijfsvoertuigen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar waren dit er nog 13 785. Het aantal verkochte autobussen steeg met ruim 60 procent. Ook de verkoop van trekkers trok aan met 7 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer