"Veel onduidelijk rond EU kilometerheffing" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Veel onduidelijk rond EU kilometerheffing”

Het Europees Parlement heeft woensdag dan wel gestemd over de externe kosten voor het goederenvervoer over de weg, er bestaat nog steeds grote onduidelijkheid over welke kosten worden doorberekend aan het vrachtverkeer door de tegenstrijdige stemming van het parlement.

Maut_kilometerheffingEVO, TLN (Transport en Logistiek Nederland) en KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer) maken zich vooral zorgen over de onduidelijke situatie die ontstaan is over de zogenaamde congestieheffing. De organisaties roepen daarom de Raad van Transportministers op om hierin helderheid te scheppen. Het is noodzakelijk om te kiezen voor een eerlijk en realistisch beleid.

Volgens het bedrijfsleven is duurzaam goederenvervoer alleen mogelijk wanneer alle modaliteiten op gelijke voet voor de door hun veroorzaakte milieuschade worden belast. Dit idee van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ is essentieel in de discussie over het doorberekenen van externe kosten.

Het Europees Parlement garandeert verder niet dat de opbrengsten van de spits- en milieuheffing voor 100 procent worden aangewend voor het verbeteren van de infrastructuur en milieubesparende innovaties. Daarom bestaat een grote kans dat EU-lidstaten de opbrengsten van de heffing terug laten vloeien in de algemene middelen. Hierdoor kan de heffing onvoldoende tot vergroening leiden.

Bron: EVO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer