Ga naar hoofdinhoud

Verbijstering over dwarse Alpenlanden

De transportsector en politici hebben met verbijsterijng en boosheid gereageerd op het plan van acht Alpenlanden om trucks uit hun contreien te gaan weren. Volgens Nieuwsblad Transport verwerpen Tweede-Kamerleden het plan en gaat minister Eurlings woensdag met de Kamer in conclaaf.

Truck in OostenrijkHet plan komt er op neer dat Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Slovenië, Liechtenstein en Monaco met elkaar hebben afgesproken een toename van het wegvervoer in hun landen zoveel mogelijk te willen beperken in een poging het milieu te beschermen.

PvdA’er Lia Roefs noemt het voornemen in het NT ‘heel slecht’, terwijl CDA’er Van Heugten zegt ervan geschrokken te zijn dat de acht dit ‘buiten de Europese Unie proberen te bekonkelen’. VVD’er Aptroot kwalificeert de actie van het achttal als ‘belachelijk en in strijd met het vrije verkeer van goederen’.

Elmer de Bruin, secretaris Internationaal Vervoer van TLN is ook al niet gelukkig met het plan en vreest voor oneerlijke concurrentie. Volgens hem rijden er in de betrokken landen nog relatief veel oude, zwaar vervuilende, trucks, rond terwijl Nederlandse trekkers met schone Euro5-motoren nu dreigen te worden geweerd. “Dat klopt gewoon niet”, zegt De Bruin, die overigens ook protectionistische tendensen in het plan bespeurt. Het is volgens hem “niet toevallig” dat de Alpenlanden er nu mee komen. Hij wijst erop dat er ook in België een protectionistische ommezwaai heeft plaatsgevonden. Dat land maakte vorige week opeens bekend cabotage aan banden te willen gaan leggen, waar het eerder altijd samen met Nederland voor vrije cabotage heeft gestreden.

Bron: Nieuwsblad Transport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer