Verladers weigeren Mautverhoging te betalen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Verladers weigeren Mautverhoging te betalen

Truckfabrikant MAN is in tegenstelling tot Volkswagen wèl bereid om de meerkosten van de Mautverhoging waar haar logistieke dienstverleners onder leiden op zich te nemen. MAN is daarin een uitzondering, want uit een onderzoek van de Duitse Industrie en Handelskamer (IHK) blijkt dat het merendeel van de Duitse verladers de Mautverhoging niet willen vergoeden.

Maut_bordMAN kijkt overigens wel scherp naar de efficiency van inzet van voertuigen bij haar transporteurs. Tot 30 juni dit jaar wordt de Maut op Euro 4 basis verrekend, vanaf 1 juli gebeurt dat op Euro 5 basis. Wie na die datum toch met oudere trucks blijft rijden, hoeven niet op vergoeding van MAN te rekenen.

Het onderzoek van de IHK laat zien dat het merendeel van de verladers de kosten van de Mautverhoging niet op zich wil nemen, wat indirect een serieuze bedreiging vormt voor het voortbestaan van veel kleine en middelgrote Duitse transporteurs. Zeventig procent van de ondervraagde transporteurs zegt ook nog eens een teruggang in opdrachten te ervaren tussen 10 en 20 procent, de rest heeft het zelfs over 30 tot 40 procent. Concreet betekent het volgens het IHK dat tweederde van de bevraagde transporteurs gedwongen wordt trucks stil te zetten en chauffeurs te ontslaan.

Volgens het IHK kan de Duitse transportbranche enkel hopen op verladers die begrijpen dat de Maut een normaal onderdeel van de bedrijfskosten is dat doorberekend moet worden. 

Bron: Verkehrsrundschau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer