Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Roteb rijdt eerste hybride Volvo vuilniswagen

Roteb, het Reinigingsbedrijf Rotterdam neemt woensdag de eerste hybride Volvo vuilniswagen van Nederland in ontvangst. De hybride vuilniswagen is een bijzondere aanschaf voor de gemeente Rotterdam, omdat Roteb het eerste Reinigingsbedrijf van Nederland is die met een zware vuilniswagen volledig elektrisch kan rijden. Rotterdam heeft hiermee naast Londen en Parijs de primeur voor wat betreft zware trucks met hybride-aandrijving.

Volvo FE HybrideDe hybride-vuilniswagen van Roteb is gebaseerd op de Volvo FE en werd geproduceerd in de eerste CO2 neutrale fabriek ter wereld. Het grootste verschil tussen deze vrachtwagen en normale vuilniswagens is de aandrijflijn. Volvo’s hybride-oplossing combineert een dieselmotor met een elektromotor, waarbij de elektromotor wordt gebruikt bij het wegrijden vanuit stilstand en voor acceleratie tot ongeveer 20 km/u. Bij hogere snelheden wordt de dieselmotor geactiveerd. Wanneer de truck stopt, bijvoorbeeld tijdens het inzamelen van afval, wordt de dieselmotor automatisch uitgeschakeld zodat onnodig brandstofverbruik en geluidsoverlast bij stationair draaien wordt voorkomen. Belangrijk voor vuilniswagens die vaak vroeg in de ochtend in de stad worden ingezet.

De accu’s, die volledig recyclebaar zijn, worden opgeladen met het vermogen dat gegenereerd wordt tijdens het remmen of door de dieselmotor. Hierdoor is dit systeem zeer geschikt voor vuilniswagens die herhaaldelijk stoppen en optrekken. De vuilniswagen van Roteb is uitgerust met de nieuwe hybride-opbouw van GeesinkNorba, voorzien van een extra accupakket voor de aandrijving. Wanneer de truck ’s nachts staat geparkeerd, wordt het accupakket via het lichtnet opgeladen. De totale brandstofbesparing van de hybride-vuilniswagen kan hiermee oplopen tot maar liefst 30 procent.

Het initiatief en de financiën voor de hybride vuilniswagen komen vanuit het project Schoon Gemeentelijk Wagenpark, onderdeel van het actieprogramma Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit (RAL), dat inzet op een innovatieve aanpak voor schonere lucht in de stad. Het project Schoon Gemeentelijk Wagenpark stimuleert het gebruik van innovatieve voertuigtechnieken en duurzame brandstoffen in het gemeentelijke wagenpark. Ook vergoedt Schoon Gemeentelijk Wagenpark eventuele meerkosten ten opzichte van reguliere voertuigen en brandstoffen. De coördinatie van het project ligt bij het team Schone Voertuigen van Gemeentewerken Rotterdam, dat samen met Roteb projecten oppakt.

De hybride vuilniswagen sluit ook aan bij het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Met het RCI wil Rotterdam klimaatverandering tegengaan door de CO2-uitstoot in 2025 te halveren ten opzichte van 1990. Onderdeel van het RCI en van RAL is het programma Stroomstoot, dat de introductie van elektrisch vervoer wil versnellen. Het Rotterdam Climate Initiative is een initiatief van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs.

Roteb werkt aan een schone stad als basis voor prettig wonen, werken en recreëren. Roteb haalt het vuil op, veegt de straten en leegt de afvalbakken. Daarnaast biedt Roteb Rotterdammers met afstand tot de arbeidsmarkt werk of mogelijkheid werkervaring op te doen. Hiervoor heeft Roteb verschillende bedrijven die op de markt actief zijn. Zoals Roteb Lease: specialist in reparatie, onderhoud en beheer van bijzondere voertuigen. Roteb Lease kan een totaalpakket bieden aan speciale voertuigen en leasevormen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer