"Volop gemak van remote downloaden digitacho" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Volop gemak van remote downloaden digitacho”

Truckfabrikanten monteren steeds vaker de digitale tachograaf DCTO 1381 1.3 en dat is voor VDO nog eens de gelegenheid te wijzen op de voordelen van remote downloaden van gegevens van de digitale tachograaf. Dat kan al sinds de IAA van vorig jaar, maar nu heeft VDO ook wat waardevolle pilots kunnen draaien.

digitacho remote downloadRemote downloaden van de digitale tachograaf met het Download Device (DLD) van VDO heeft als grote voordeel dat de bedrijfskaart altijd op het kantoor blijft. Er hoeft dus in het weekend geen medewerker meer met de bedrijfskaart en een download key alle voertuigen af te lopen, al is het nog steeds mogelijk. DLD heeft ook als voordeel dat er geen downloads meer vergeten kunnen worden.  met desastreuze gevolgen later.

digitacho remote download 2DLD is er in twee opties: Short Range en Wide Range. Het DLD Short Range pakket verzorgt de overdracht via WiFi over een afstand tot theoretisch maximaal 300 meter en is bedoeld voor het downloaden op het moment dat de auto binnenkomt op de thuisbasis. Het DLD Wide Range pakket werkt met een GPRS verbinding en kan de gegevensoverdracht verzorgen ongeacht waar de auto in Europa is, zelfs onder het rijden. Het WiFi systeem bestaat op het kantoor uit het TIS-Web of TIS-Office softwarepakket op de computer, een lokaal draadloos netwerk en een kaartlezer voor de bedrijfskaart. Afhankelijk van de locatie kan ook een buitenantenne nodig zijn. De truck moet zijn uitgerust met de nieuwe DCTO 1381 versie 1.3 en een DLD unit voor WLan.

van tilburg transportVan Tilburg Transport in Moordrecht is één van de transportbedrijven die meedoet in de remote download pilot van VDO. Eigenaar Elly de Bie: “Wij hebben acht auto’s die vrijwel nooit op de basis komen omdat ze met wisselende chauffeurs nagenoeg continu onderweg zijn. De chauffeurs nemen ze in het weekend mee naar huis om zo snel weer de weg op te kunnen. Vaak rijden we ook dubbel bemand en dat betekent dat er zowel veel uren als veel kilometers gemaakt worden,” schetst Elly kort de dagelijkse gang van zaken bij Van Tilburg Transport dat nationaal in de (nacht) distributie zit. “In het verleden moesten of mijn man of ik dan elk weekend alle acht auto’s af om overal met de bedrijfskaart die tachografen te downloaden. Dat is een geweldige belasting als je zoals wij toch al vrijwel geen moment vrij hebt. We hebben de pilot nu op twee van onze voertuigen draaien en merken nu al de tijdwinst.”

Er is wel één voorwaarde aan het gebruik van DLD, de nieuwste digitale tachograaf moet in de truck zijn gemonteerd. Nu heeft die DCTO 1381 1.3 diverse voordelen, zoals het feit dat de automatische ruststand aanspringt als de truck stopt en er grafische prints kunnen worden gemaakt van snelheid en rijtijd, maar om daar nou een hele nieuwe tachograaf voor te kopen, gaat dat niet wat ver?  “We begrijpen heel goed dat een transportondernemer het gevoel kan krijgen dat hij voor DLD gedeeltelijk moet investeren in iets dat hij al heeft. Geen aanlokkelijke gedachte gezien de huidige situatie in het transport”, verklaart marketing manager van Continental Automotive Nederland Frits Ranke. “Vandaar dat wij proberen om die overstap voor hem zo soepel mogelijk te laten verlopen met een aantrekkelijke omruilactie. Voor op afstand downloaden zijn er drie componenten nodig: TIS-Web software, een DLD versie en de DCTO 1381 1.3. Ons aanbod zal de komende maanden zijn dat een vervoerder al vanaf  700 euro het hele hardware pakket kan kopen als hij daarbij zijn huidige digitale tachograaf inlevert. Daarbij maakt het niet uit van welk merk die is. In feite betaalt hij dan bijna alleen voor de DLD en heeft tevens het grote voordeel dat hij over het nieuwste type digitale tachograaf beschikt. Die heeft, behalve dat hij veel sneller en beter future proof is, ook veel meer toegevoegde waarde voor de dagelijkse praktijk van de chauffeur.”

digitacho remote download Wide Range GPRS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer