Eurlings stelt kwaliteitseisen aan truckbanden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eurlings stelt kwaliteitseisen aan truckbanden

Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat gaat eisen stellen aan de kwaliteit van de banden van vrachtwagens. De minister wil vrachtwagens verplichten een minimumprofieldikte op hun banden te voeren en komt binnenkort met een voorstel naar de Tweede Kamer, zegt een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

bandenDoor een gat in de Europese regelgeving wordt op dit moment geen enkele eis aan het profiel van vrachtwagenbanden gesteld. Dit in tegenstelling tot personenauto’s, aan de banden waarvan zulke eisen wel worden opgelegd. Vrachtwagens met gladde banden mogen daarom ook niet door de politie worden bekeurd.

Voor personenauto’s geldt een minimumprofiel van 1,6 millimeter. Duitsland en België hebben daarom die norm ook voor de banden van vrachtwagens van kracht verklaard. Eurlings wil daar nu bij aansluiten.

In de Tweede Kamer zijn begin vorig jaar al vragen over de kwestie gesteld. Eurlings antwoordde toen dat hij de Kamer op korte termijn een antwoord zou sturen.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot noemt het ‘belachelijk’ dat Eurlings zo lang heeft gewacht met maatregelen. Aptroot vindt het stellen van eisen aan de profielen van vrachtwagenbanden behoren tot de basisveiligheid.

“We vinden het allemaal heel normaal dat dit voor personenauto’s nodig is, dan zou het voor vrachtwagens niet nodig zijn?”

Eurlings’ eigen CDA-fractie eist dat hij binnen twee weken met een voorstel naar de Kamer komt. “Anders heeft de minister een probleem” , zegt Kamerlid Sander de Rouwe.

Bron: De Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer