De politie heeft afgelopen dinsdag op de A28 bij Beilen de chauffeur en de Nederlanse eigenaar van een Bulgaarse trekker met oplegger bekeurd omdat het systeem, dat de uitstoot van schadelijke stikstofoxyden door de motor moet beperken, niet functioneerde. De standaard boete hiervoor bedraagt 7500 euro voor het transportbedrijf en 500 euro voor de chauffeur.
Specialisten van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid controleerden omstreeks 10.00 uur de trekker met oplegger die met spaanplaten onderweg was van Hoogezand naar Geneve. Bij deze transport- en milieucontrole werd ook gekeken of de dieselmotor van de trekker voldeed aan de geldende emissiebepalingen. Dergelijke auto’s moeten namelijk zijn voorzien van een systeem dat vlak voor de katalysator een middel (AdBlue) inspuit dat zich dan met de uitlaatgassen mengt. Vervolgens worden in de katalysator de schadelijke stikstofoxyden als gevolg van een chemische reactie omgezet in water en stikstof. Het is echter bekend dat deze systemen regelmatig in verband met hoge reparatiekosten bij storingen worden uitgeschakeld en/of gemanipuleerd.

Bij de controle viel het de agenten op dat het vloeistofniveau van het tankje met AdBlue op het dashboard van de vrachtwagen ‘vol’ aangaf maar dat er een storing in het motormanagement gemeld werd. Om de kwaliteit van de vloeistof te controleren werd de 59-jarige Bulgaarse chauffeur om de sleutel van de tankdop van het AdBluetankje gevraagd. Die sleutel had hij echter niet.
Bij een test met eigen analyse-apparaat bleek dat er drie storingen in het uitlaatgas nabehandelingssysteem zaten. Om die storingen nader te onderzoeken werd de trekker met oplegger naar een werkplaats in Zwolle gebracht. Daar werden na metingen met diagnostische apparatuur dezelfde storingen zichtbaar. Eén daarvan werd veroorzaakt door een stekker die niet was aangesloten, waardoor het hele systeem niet kon werken en dus te veel schadelijke stikstofoxiden werden verspreid. De chauffeur wist van niets. Wel verklaarde hij dat hij sinds vier weken met de combinatie reed en nog niet AdBlue had bijgetankt. Dat was volgens hem ook niet nodig, want de meter gaf steeds aan dat de tank vol was. Hij wist niet dat er storingen waren. De auto wordt in Bulgarije onderhouden. Naast de chauffeur werd ook de Nederlandse eigenaar van het Bulgaarse bedrijf als verdachte gehoord. De standaard boeten voor de chauffeur bedraagt 500 euro en voor het bedrijf 7500 euro.
De vrachtwagen moet eerst gerepareerd worden voordat hij verder mag rijden. Hij is op een dieplader geladen en naar een garage gebracht.
Je moest eens weten hoeveel Nederlandse transport ondernemers er zijn welke de emissie lopen te verkloten. Ook degene die de motorsoftware laten aanpassen, omdat ze denken dat er geen vermogen in zit. Veel harder aanpakken deze ondernemers, want ze slopen indirect de transportbranche.