Euro 7-truck wordt maximaal 4700 euro duurder • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Euro 7-truck wordt maximaal 4700 euro duurder

De Europese Commissie werkt momenteel aan de eisen voor de komende Euro 7-normen voor vrachtwagens. Daarbij is onderzoek gedaan naar de extra kosten om de uitlaatgassen nog schoner te krijgen. Voor het jaar 2025 worden de extra kosten van de uitlaatgasnabehandeling voor Euro 7 geschat op 1500 en 4700 euro.

Uit de analyse blijkt dat de technologieën die nodig zijn om emissies ultralaag te krijgen, al in productie zijn of bijna op de markt zijn gebracht. Wat de motor en de aandrijflijn betreft, kunnen technologieën zoals cilinderuitschakeling, omleiding van de EGR-koeler en 48-voltsystemen zorgen voor een betere NOx-regeling bij lage belasting van de motor, een snellere opwarming van de katalysator en strategieën voor thermisch beheer waarbij de motor warm blijft. Wat de nabehandeling betreft, zal de naleving van strengere NOx-emissiegrenswaarden naar verwachting het gebruik vereisen van onder meer nauw gekoppelde katalysatoren, grotere katalysatorvolumes, dubbele Adblue-injectie, verwarmde Adblue-dosering en elektrische katalysatorverwarming, alsook substraten met hoge filtratie.

De geraamde extra kosten om aan de Euro 7-normen te voldoen in vergelijking met een typisch Euro 7 emissiebeheersingssysteem zullen tussen 1 500 en 4 700 euro bedragen in 2025, en tussen 1 400 en 4 300 euro in 2030. Daarom zal Euro 7 waarschijnlijk resulteren in een kostenstijging tussen 2 en 5 procent ten opzichte van de huidige prijs van nieuwe Euro 6 trucks. Emissiebeheersing aan de buitenzijde van de motor vertegenwoordigt tot 41 procent van de extra kosten om aan Euro 7 te voldoen, terwijl de rest voor rekening komt van verbeteringen aan het nabehandelingssysteem van de motor.

Een verhoging van de eisen voor de volledige nuttige levensduur van nabehandelingssystemen van de huidige 700 000 km tot 970 000 km en 1 300 000 km zou leiden tot gemiddelde extra kosten van respectievelijk ongeveer 700 euro en 1 000 euro in 2025.

Eén reactie op “Euro 7-truck wordt maximaal 4700 euro duurder

  • Stickie

    Maar kleine 5000€ voor deze onzin wat waarschijnlijk voor nog meer storingen geven.
    Waarom word er niks gedaan aan bijvoorbeeld de scheepvaart dat is ook een ernstige vervuiler.

    Wij euro 7 straks en Afrika, india, zuid Amerika doen nergens aan mee en laat dat nou net de landen zijn waar de meeste groei is aankomende jaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer