Ga naar hoofdinhoud

Action gaat elektrisch met Volvo FM en zonnepanelen op trailer

Non-food discountretailer Action heeft vrijdag een eerste stap gezet in elektrificatie van zijn winkellogistiek. Bij het distributiecentrum in Echt (Limburg) nam Action-CEO Hajir Hajji de eerste twee volledig Volvo’s FM Electric officieel in gebruik. Later deze maand gaat een derde e-truck rijden vanuit het Action-DC in Biblis, Duitsland. Ook is een pilot gestart met de SolarOnTop zonnepanelen van IM Efficiency op drie dubbeldeks trailers van Burgers Carrosserie .

De elektrische vrachtwagens worden dagelijks ingezet bij de bevoorrading van omliggende winkels. Ze zijn onderdeel van een pilot om ervaring op te doen en te leren wat de impact ervan is op de logistiek en het gebruik in de praktijk. De chauffeurs van de vrachtwagens zijn extra opgeleid vanuit de leverancier.

Action-CEO Hajir Hajji en gedeputeerde Maarten van Gaans (Mobiliteit en Energie & Klimaat) van provincie Limburg nemen de eerste e-trucks officieel in gebruik bij het distributiecentrum in Echt

Verdeeld over meerdere ritten met tussentijds bijladen levert een e-truck per dag aan maximaal 6 tot 9 winkels. De e-trucks hebben een accu van 540 KWh en bereiken naar verwachting een actieradius van boven de 200 km. Dit zal in de praktijk uitvoerig worden getest.

Naast de inzet van e-trucks is Action ook een pilot gestart met zogenoemde SolarOnTop-zonnepanelen op drie dubbeldeks-trailers. Die besparen tot 4 ton CO2-uitstoot per trailer in combinatie met reguliere trucks met dieselmotor.

De SolarOnTop-technologie is een oplossing met onboard zonne-energie die de brandstofefficiëntie verhoogt door een alternatieve energiebron te bieden om de hulpsystemen van de vrachtwagen en oplegger van stroom te voorzien, waardoor de dynamo minder elektriciteit hoeft op te wekken. Tijdens het rijden ondersteunt de technologie het voertuig op intelligente wijze door de elektrische apparaten te voeden met zonne-energie of door de energie te gebruiken die is opgeslagen in de lithiumbatterij van de SolarOnTop. Met de SolarOnTop hoeven vrachtwagenchauffeurs de motor niet langer stationair te laten draaien tijdens pauzes, omdat ze de in de accu opgeslagen energie kunnen gebruiken om comfortvoorzieningen van stroom te voorzien.

Specifiek voor de logistieke activiteiten van Action laadt de SolarOnTop de laadklep op, om de betrouwbaarheid van het systeem te garanderen en de levensduur van de elektrische componenten te verlengen. Dankzij deze oplossing kan Action meer dan 1.200 liter brandstof besparen en de koolstofuitstoot met 4 ton CO₂ per jaar per trailer verlagen, met een break-even periode van 3 jaar.

Als onderdeel van de verduurzaming van transport nam Action eerder al meerdere initiatieven. In Nederland is recent een pilot afgerond met HVO100-biodiesel waarmee tot 90% CO2-reductie mogelijk is. Mede op basis van de diverse pilots verwacht Action nog dit jaar te besluiten over verdere opschaling van duurzame transportoplossingen.

Vanuit het distributiecentrum in Echt worden 351 Action-winkels in Zuid-Nederland, België en Duitsland bediend met 74 vrachtwagens. Action, actief in 10 landen met 2266 winkels, beschikt over 12 distributiecentra. Twee daarvan staan in Nederland, in Echt (Limburg) en in Zwaagdijk (Noord-Holland).

Foto’s: Action – IM Efficiency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer