Amazon investeert miljard euro in wagenpark • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Amazon investeert miljard euro in wagenpark

Amazon heeft plannen aangekondigd om de komende vijf jaar meer dan 1 miljard euro te investeren om zijn transportnetwerk in Europa verder te elektrificeren en CO2-vrij te maken, zodat pakketten op een duurzamere manier bij klanten worden afgeleverd. Het houdt onder meer in dat Amazon 1500 elektrische trucks op de weg wil zetten.

Vervoer over lange afstanden is een moeilijk te verduurzamen sector door de omvang en het gewicht van de vrachtwagens en opleggers en de lange afstanden die ze moeten afleggen, zegt Amazon. Elektrische vrachtwagens zijn een veelbelovende technologie, maar de productie van e-trucks en de beschikbaarheid van laadinfrastructuur zijn beperkt. Amazon heeft momenteel vijf elektrische vrachtwagens  op de weg in het Verenigd Koninkrijk en zal er eind dit jaar 20 op de weg hebben in Duitsland.

Amazon gebruikt zijn omvang en schaalgrootte om de productie van e-trucks te helpen opschalen, zodat Amazon en anderen sneller van dieseltrucks kunnen afstappen. Met de investering verwacht Amazon de komende jaren meer dan 1.500 eHGV’s in zijn Europese vloot aan te schaffen en uit te rollen.

Om zijn elektrische trucks van energie te voorzien, zal Amazon honderden gespecialiseerde snelladers bouwen in zijn Europese vestigingen, zodat het bedrijf de voertuigen in ongeveer twee uur kan opladen.

“Ons transportnetwerk is een van de meest uitdagende onderdelen van ons bedrijf om CO2-neutraal te maken, en om dat te worden zal een aanzienlijke en langdurige investering nodig zijn”, aldus Andy Jassy, CEO van Amazon. “De inzet van duizenden elektrische bestelwagens, vrachtwagens voor lange afstanden en fietsen zal ons helpen verder af te stappen van traditionele fossiele brandstoffen en hopelijk de transport- en auto-industrie in Europa en de rest van de wereld stimuleren om te blijven schalen en innoveren.

Amazon heeft meer dan 3.000 elektrische bestelauto’s die pakketten bezorgen bij klanten in heel Europa en verwacht met de investering zijn vloot uit te breiden tot meer dan 10.000 e-bestellers tegen 2025. Daardoor boekt Amazon naar eigen zeggen sneller vooruitgang boekt om in 2040 CO2-neutraal te zijn, tien jaar eerder dan de Overeenkomst van Parijs vereist.

Amazon heeft in meer dan 20 steden in Europa, waaronder Londen, München en Parijs, micromobiliteitsknooppunten opgezet en verwacht dat aantal tegen eind 2025 te verdubbelen. Micro-mobility hubs zijn kleinere, centraal gelegen leveringsstations. In de traditioneel dichtbevolkte steden van Europa stellen de hubs Amazon in staat nieuwe leveringsmethoden te gebruiken, zoals e-cargo fietsen en leveringen te voet, om pakketten duurzamer bij de klanten te brengen. Micro-mobiliteitshubs halen traditionele bestelwagens van de weg, wat de verkeersopstoppingen in stadscentra verlicht en de luchtkwaliteit verbetert.

Amazon is op weg om zijn activiteiten tegen 2025 te voeden met 100 procent hernieuwbare energie, en in 2021 bereikte het bedrijf 85 procent. Dit geldt voor alle activiteiten van Amazon, zoals datacenters, logistieke faciliteiten, fysieke winkels en bedrijfskantoren, inclusief oplaadpunten op locatie. Amazon heeft nu meer dan 100 projecten voor hernieuwbare energie in heel Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer