Ga naar hoofdinhoud

Kögels containerchassis wint prijs

Het containerchassis Port 45 Triplex heeft de Europese transportprijs voor duurzaamheid gewonnen.  De jury erkende het grote potentieel van het lichtgewicht containerchassis Port 45 Triplex met uitschuifmechanisme in het midden. Directeur Thomas Eschey en constructeur van het containerchassis Michael Müller namen de prijs namens Kögel in ontvangst.

Het containerchassis verbruikt dankzij het lage eigen gewicht van circa 4.450 kilogram in de basisuitrusting aanzienlijk minder brandstof dan andere containerchassis waarmee dezelfde containertypen kunnen worden getransporteerd. Zo vermindert het de CO2-uitstoot.

Het lichtgewicht containerchassis Kögel Port 45 Triplex behoort met een mogelijk eigen gewicht vanaf 4.220 kilogram met gewichtsbesparende individuele kenmerken zoals velgen en persluchtketels van aluminium momenteel tot de lichtste containerchassis op de markt. Dit zorgt voor een theoretisch nuttig laadvermogen van meer dan 36.780 kilogram en garandeert bovendien een maximale rendabiliteit in het intermodale vervoer. Met een technisch totaalgewicht van 41.000 kilogram en een schoteldruk van 14.000 kilogram is de Port 45 Triplex geschikt voor het transport van ISO-containers van 20, 30, 40 en 45 voet en highcube-containers van 40 en 45 voet. Dit gewicht is het resultaat van een maximale gewichtsoptimalisatie van het chassis. De ellipsvormige perforaties in de lichtgewicht constructie zorgen daarbij voor een optimale spanningsverdeling. Een eenvoudige en comfortabele bediening staan bij de Port 45 Triplex op de voorgrond. Het nieuw ontwikkelde eendelige voorste uitschuifmechanisme met viervoudige rollagers overtuigt niet alleen door zijn eenvoudige bediening, maar ook door de geringe complexiteit en reparatiegevoeligheid van het mechanisme. De lucht-licht-console is beschermd in het voorste uitschuifmechanisme verzonken, waardoor de vrije ruimte voor de aansluitleidingen naar de trekker duidelijk groter wordt. Het uitschuifmechanisme in het midden kan, afhankelijk van het gebruiksdoel of van de vervoerde container, met de trekker worden uitgeschoven naar vier verschillende posities. Voor een langere levensduur beschikt het uitschuifmechanisme in het midden bij de Port 45 Triplex over een onderhoudsarme geleiding op speciale geleiders van kunststof en twee uitschuifrollen. Het achterste uitschuifmechanisme is vergelijkbaar geconfigureerd. Dit is via een handslinger snel instelbaar in zeven mogelijke posities. Door de afwezigheid van pneumatische sturingen voor de uitschuifmechanismen is er minder perslucht nodig om het containerchassis te gebruiken. Daardoor hoeft de compressor in de trekker minder te werken en wordt er meer brandstof bespaard, wat eens te meer de CO2-uitstoot verlaagt.

De Port 45 Triplex is met een ingeschoven chassis standaard geschikt voor het vervoer van een achteraan vlak aansluitende ISO-container van 20 voet. Zijn de achterste en middelste uitschuifmechanismen uitgeschoven, dan passen er twee ISO-containers van 20 voet, één ISO-container van 30 voet of één highcube-container van 40 of 45 voet op. Zijn alle drie de uitschuifmechanismen uitgeschoven, dan staat niets het vervoer van een highcube-eurocorner-container van 45 voet meer in de weg. Optioneel kan er achteraan vlak een ISO-container van 40 of 45 voet worden geplaatst en kan er in het midden een zware ISO-container van 20 voet worden geplaatst. De verschillende containertypen kunnen op individuele posities op de Kögel Port 45 Triplex worden getransporteerd. Daardoor wordt altijd een optimale gewichtsverdeling gerealiseerd, die de aandrijfas van de trekker en de assen van het containerchassis niet overbelast, de slijtage minimaliseert en zo voor een betere duurzaamheid zorgt.

Zoals bij alle Kögel Port containerchassis is ook het volledige voertuigchassis van de Port 45 Triplex door de Nano-Ceramic technologie en KTL-coating met daaroverheen UV-lakwerk duurzaam beschermd tegen corrosie.

“Kögel heeft nu al voor de tweede keer op rij de Europese Transportprijs voor duurzaamheid in de categorie Opleggers gewonnen, wat duidelijk laat zien dat klimaatbescherming en duurzaamheid hoog in het vaandel staan bij Kögel”, zegt Thomas Eschey, directeur bij Kögel. “Trouw aan ons motto ‘Innovations made for you! – Kögel NOVUM: Light & Strong’ zetten wij in op lichtgewicht constructie met behoud van de stabiliteit en op duurzame meerwaarde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer