‘LNG/CNG meest geschikt voor toekomstig transport’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘LNG/CNG meest geschikt voor toekomstig transport’

Het uitbreiden van het gebruik van methaan (LNG/CNG) is de meest voor de hand liggende optie op weg naar toekomstig duurzaam wegtransport. Dat blijkt uit een rapport van TNO dat scenario’s heeft opgesteld voor de toekomstige mix van energiedragers voor het verkeer.

postkogeko lng 2‘Hoe zou een toekomstige duurzame transportsector eruit kunnen zien?’ Met die vraag als opdracht heeft TNO  in samenwerking met CE Delft en ECN, in opdracht van het ministerie van I&M, met betrokken stakeholders scenario’s opgesteld. De scenario’s geven een beeld van de verschillende manieren waarop het klimaatdoel voor de verkeerssector van -60 procent CO2-uitstoot in 2050 kan worden gehaald, met tussenliggende resultaten voor 2020 en 2030. Bovendien geeft de studie aan welke effecten deze ontwikkelingen hebben op kosten, luchtkwaliteit, groene groei, voorzieningszekerheid en veiligheid. Ook geeft de studie de randvoorwaarden die hierbij van belang zijn, bijvoorbeeld qua technologieontwikkeling. Met deze scenario’s is de eerste stap gezet op weg naar een integrale brandstoffenvisie. Het ontwikkelen van deze gezamenlijke visie op de toekomstige energiemix voor de transportsector is één van de afspraken uit het Energieakkoord.

Waar het gaat om zwaar lange-afstands transport lijken methaan en biobrandstoffen de beste optie, zo staat in het rapport. ‘In het zware wegtransport voor de lange afstand en de binnenvaart zijn minder duurzame alternatieven beschikbaar dan in personen- en bestelauto’s. Door het toepassen van methaan en biobrandstoffen voor deze zware transportvormen kan al op de korte termijn een begin worden gemaakt met de transitie. De toepassing van methaan biedt beperkte voordelen als het gaat om reductie van broeikasgassen, maar is een mogelijke opstap naar de toepassing van biomethaan en zorgt voor diversificatie in de mix van energiedragers c.q. grondstoffen; zo biedt methaan een verbetering van de energievoorzieningszekerheid. Ook kan de aanwezigheid van een uitgebreide infrastructuur voor aardgas een opstap vormen naar decentrale waterstofproductie’, aldus het rapport.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer