Ga naar hoofdinhoud

APK-keuring eindelijk in buitenland mogelijk

In Nederland gekentekende voertuigen, zoals vrachtwagens en trailers, mogen in de toekomst ook in het buitenland een APK-keuring ondergaan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft hiervoor een wetswijziging in voorbereiding. RAI Vereniging, Technical Road Transport Association (TRTA), Transport en Logistiek Nederland (TLN) en TIP Trailers zijn blij met de maatregel. Dankzij deze regeling hoeven voertuigen die soms jarenlang in het buitenland staan, niet meer op een neer naar Nederland voor de periodieke apk-keuring. Dit bespaart niet alleen veel onnodige kosten, maar vermindert onder meer ook de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen.

Nederlandse gekentekende vrachtauto’s en trailers zijn soms langere tijd in het buitenland gestationeerd. Tot op heden moeten al deze voertuigen voor de periodieke APK-keuring iedere keer terug naar Nederland. Per jaar gaat het om circa 1.200 tot 1.600 voertuigen. RAI Vereniging, TRTA, TLN en TIP Trailerservices zijn met het ministerie van IenW en de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) overeengekomen dat de wet op dit punt wordt aangepast en voertuigen in de toekomst ook in het buitenland APK mogen worden gekeurd.

De nationale APK-keuring was Nederlandse ondernemers al jarenlang een doorn een het oog.  Een woordvoerder van TIP Trailer Services: “Het wetsvoorstel is een zeer belangrijke stap voorwaarts om de impact van transport op het milieu terug te dringen, files te verminderen en de effectiviteit en efficiency van transport te verbeteren.“

De wetswijziging volgt op een experiment dat Nederland met Spanje had, waarbij een aantal Spaanse keuringsstations Nederlandse voertuigen APK mocht keuren. Momenteel worden APK-keuringen in Europa nog niet wederzijds geaccepteerd. Nederland zal daarom met lidstaten onderling afspraken maken over de erkenning van apk-keuringen. De wetswijziging maakt deze afspraken mogelijk. Naar verwachting is de wetswijziging medio 2020 afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer