Proef met gratis bandenspanningsmeter in haven • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Proef met gratis bandenspanningsmeter in haven

Chauffeurs die de terminal van APM Terminals MVII op de Maasvlakte 2 verlaten, kunnen snel  en gratis de bandenspanning controleren. Deze zogenoemde ‘free tyre check’ zit met sensoren in de grond. Als de truck er met lage snelheid overeen rijdt, toont een smiley of de bandenspanning in orde is. De meter is een initiatief van Havenbedrijf Rotterdam en de Verkeersonderneming.

BandenspanningsmeterDe proef met de ‘free tyre check’ past in het streven van het Havenbedrijf om de haven bereikbaar te houden en levert een bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen. Uit onderzoek door ZTA Expertise in opdracht van de Verkeersonderneming, blijkt dat iedere 24 uur twee vrachtwagens in de regio Rotterdam een lekke band hebben. 40 procent van alle pechgevallen onderweg is het gevolg van een lekke band. Ongelukken en pechgevallen met vrachtwagens veroorzaken veel files. Bovendien gaan banden op spanning niet alleen langer mee maar hebben ook een lagere rolweerstand. Het brandstofverbruik en daarmee de CO2-uitstoot is daardoor lager dan bij banden met te lage spanning.

Het meten

Bij het meten van de bandenspanning wordt gebruik gemaakt van het Ventech Pneuscansysteem. Dit systeem analyseert de ‘voetafdruk’ van de band en berekent de bandenspanning met een nauwkeurigheid van ± 0,5 bar. Bij het verlaten van de terminal rijdt de chauffeur rustig over de sensorplaten van het meetstation. Het resultaat is binnen een minuut zichtbaar op een matrixbord. Bij een bandenspanning van 7,5 bar of meer verschijnt een groene smiley, bij lage spanning een rode. Een druk op de knop bij de informatiezuil biedt de chauffeur een print met de testresultaten en adressen van bandenservicebedrijven in de omgeving. Normaal gesproken kost het controleren van de banden een kwartier tot een half uur.

Veilig de weg op

De ‘Free tyre check’ helpt om ongelukken en filevorming door pechgevallen op de snelweg terug te dringen. Klapbanden zijn vrijwel altijd het gevolg van eerdere beschadigingen die leiden tot kwaliteitsverlies. Een lage bandspanning is hiervoor een indicatie. Het Havenbedrijf en APMT terminals volgen het gebruik van de bandenspanningsmeter. Bij een succesvolle proef worden de bandenspanningsmeters ook op andere locaties geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer