Ga naar hoofdinhoud

Shell: afgeslankte olie bespaart brandstof

Er wordt tegenwoordig zoveel gediscussieerd over diesel, dat je bijna zou vergeten dat er ook nog olie bestaat. Gewoon. Olie. Als smeermiddel voor de motor. De nieuwste ontwikkelingen in motorolie zorgen ervoor dat er fikse besparingen in brandstofverbruik te behalen zijn, liet Shell ons zien tijdens een speciaal evenement. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_1_44]

We staan in het zand. Een oneindige hoeveelheid zand. Een woestijn, niet ver van Dubai. Ooit was Dubai zelf grotendeels zand. Tot er olie werd gevonden, ergens in 1966. Dat veranderde, zoals bekend, alles rond de Perzische Golf. De olie bracht welvaart en bijna net zoveel centen als zandkorrels in de woestijn. Maar ja, zoals iedereen weet: die oliebronnen drogen langzaam op, dus er moet gezorgd worden voor nieuwe brandstoffen. Er is energie-transitie nodig en volop aan de gang. Voor we allemaal elektrisch of op waterstof rijden zijn er echter ook voor de huidige verbrandingsmotoren nog voldoende middelen op zuiniger te worden, zo bleek tijdens het speciaal belegde Shell Rimula Ultimate Stopover event in Dubai. Daar kon TTM.nl een uiterst vermakelijke dag in de woestijn doorbrengen, maar er was zeker ook tijd voor een serieuze noot.

Energie-transitie
Rimula is natuurlijk de naam van de olie die Shell aanbiedt voor trucks en bestelauto’s, maar het gaat tijdens dit evenement niet alleen over smering. “Een hele brede blik is nodig, want hoe we nu en in de toekomst omgaan met energie is heel belangrijk. Voor het klimaat en voor alle mensen die daarmee te maken krijgen. Iedereen dus”, opent Richard Tucker, general manager B2B Lubricant & Supply Chain de bijeenkomst. “Er is een grote energie-transitie gaande, Shell wil daar leidend in zijn. In 2050 zal 70 procent meer energie nodig zijn voor transport alleen, dus het wordt wel tijd dat naar effectief energie-gebruik gaan kijken. Als je kijkt naar de ontwikkeling van motoren en voertuigen anno 2019, dan draait het om een verbeterde motorefficiency, verbeterd brandstofverbruik en minder uitstoot. Maar dat is niet alles: wagenparkbeheer kan in de hele wereld nog beter”, aldus Tucker. Shell hield een onderzoek onder 400 beheerders van truckvloten naar onder meer TCO. “Slechts acht procent van hen gelooft dat beter gebruik van smeermiddelen de kosten met meer dan 25 procent kan laten dalen. Tevens zegt meer dan de helft met smeermiddelen fouten te hebben gemaakt die leidden tot stilstand en pech. Toepassing van slim dataverkeer in fleetmanagement kan de kosten ervan zeker met 5 procent laten dalen. Daarvan is 63 procent van de ondervraagden overtuigd”, haalt Tucker een paar resultaten uit het onderzoek aan. Hij vat Shells technologiestrategie samen in drie pijlers. “Als eerste innovatie. Nodig, want we willen de beste producten hebben. Ten tweede: applicatie. Een goed product is leuk maar je moet het wel op de goede manier toepassen. Wij hebben 300 specialisten die fleetmanagers daarbij helpen. En als derde partnerships. Dat is nodig, want alleen dan kun je gericht aan de toekomst werken. Zo praten we volop met truck-OEM’s om te bepalen wat er nodig is in 2020-2025.

Geen blueprint
Samenwerking is belangrijk, zo betoogde ook de Nederlandse Sophie Punte, executive director van het Smart Freight Centre (SFC). SFC helpt (eigen) vervoerders en verladers wereldwijd met het optimaliseren van hun supply chain, met als uitgangspunt om duurzamer te werken. “Ze zullen wel moeten, want over 15-20 jaar zijn de fossiele brandstoffen op. Samen met vervoerders kijken we dus naar brandstofefficiency, maar ook naar samenwerking met bijvoorbeeld verladers. Zij kunnen emissiereductie bewerkstelligen. Zij hebben de inkoopkracht en moeten samenwerken met vervoerders. En dan bedoel ik echt samenwerken: bijvoorbeeld door meerjarige contracten af te sluiten met transportbedrijven zodat die gericht kunnen werken aan emissievermindering en zeker weten dat ze hun investering kunnen terugverdienen.” SFC geeft trouwens over de hele wereld cursussen aan transportbedrijven en hun chauffeurs om hun bedrijfsvoering en praktijk te verbeteren. “Want in theorie weten we allemaal wel hoe we duurzaam moeten zijn, maar in de praktijk werkt het niet altijd zo. Er is geen blueprint voor efficiencytoepassingen.”

Business
Als het gaat om energie-transitie, dan wordt er vaak naar brandstoffen gekeken. “En terecht, want die is ook nodig”, zegt Jason Brown, global technology manager van Shell als het om motoroliën, “maar smeermiddelen moeten mee veranderen. Ik weet dat jullie in Nederland al ver zijn met LNG, maar wij zijn op de achtergrond al lang bezig om onze oliën zo aan te passen dat ze ook in motoren met LNG kunnen worden gebruikt. Dat gebeurt allemaal op de achtergrond, en ook weer in samenwerking met truckfabrikanten.” Hij is er echter van overtuigd dat ook in de toekomst er behoefte zal zijn aan smeermiddelen. “Ook als er straks op elektriciteit gereden gaat worden. Andere oliën misschien, maar we weten nu al dat als we na de energie-transitie nog altijd een businessmodel hebben voor motorolie.” Shell ziet ook ‘samenwerking’ als sleutelwoord in de energie-transitie. “Samenwerking met truck-OEM’s, overheden, verladers, maar ook met retailers. We willen overal aan tafel zitten om samen te werken aan een schonere wereld. Want velen denken dat het Shell om de brandstof gaat, maar dat is niet zo. Het gaat ons om de best bruikbare energie, op een zo schoon mogelijke manier.”

0w-20
Mooi gefilosofeerd, maar hoe komt dat in de praktijk dan tot uiting? Frank Machatschek, product applicatiespecialist bij Shell Europa schetst dat er een duidelijke trend is naar motorolie met een lagere viscositeit. “Nu al rijdt men in Europa met 15w-40 of zelfs 10w-40. Er is een trend zichtbaar naar synthetische en volsynthetische oliën. 10w-30 en 5w-30 zit al in het nieuwste RImula assortiment. Over drie, maximaal vijf jaar verwachten we op 5w-20 en 0w-20 te zitten. En 0w-16 en 0w-12 is technisch mogelijk. Truckfabrikanten willen die lagere viscositeit ook, want hun motoren moeten steeds leaner worden. Ze komen uit zichzelf naar ons toe.” Shell heeft de nieuwe Rimula oliën, die dit jaar voor zowel trucks als bestelauto’s vernieuwd op de markt komen, uitgebreid laten testen. Eerst op de dyno, maar daarna ook in de praktijk. Dat gebeurde voor Europa bij het grote automotive testcenter in Papenburg. Zes trucks testen zes oliën, waaronder Shell Rimula, twaalf dagen achter elkaar. Daarnaast werd Shell Rimula nog eens maandenlang in een veldproef getest. De testresultaten zijn duidelijk: een lagere viscositeit zorgt voor een duidelijke brandstofbesparing, tot wel bijna vier procent. Ook de interne frictie in de motor neemt evenredig met de viscositeit af. Dr. Jason Brown: “De viscositeit van Shell Rimula zal al maar lager worden, en de voordelen voor truckfabrikanten en transporteurs nemen alsmaar toe. Ja, de olie van de toekomst zal wat duurder zijn, maar de ROI is er ook: in de vorm van minder brandstofverbruik en een langere onderhoudsinterval. In onze testen met 5W-30 lagen die al op 200.000 kilometer, in een enkel geval zelfs op 230.000 kilometer.”

Speciaal voor TTM.nl wilde Brown nog wel even in zijn kristallen bol spieken. “Ik weet dat er veel wordt gesproken over alternatieve brandstoffen. Wij gaan daarin mee, we zijn erop voorbereid, maar er is zeker ook een toekomst voor diesel. Elders op de wereld, maar ook in Europa. Zonder diesel kunnen we voorlopig toch nog niet, en wij bewijzen met onze onderzoeken dat we elke druppel efficiënt kunnen maken met goede motorolie. Maar, en ik zeg nog maar een keer, wij maken dan wel de olie, een duurzame transportsector bereik je samen. Collaboration is key. Dan gaat het over regelgeving, planning, klantenwensen, fabrikantenstrategie en onderzoek. Samenwerken met alle partners. Samen kunnen we werken aan de meest efficiënte truckvloot ooit.”

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: SHELL, TTM.NL

#collaboration
#viscositeit
#efficiency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer