Ga naar hoofdinhoud

Automotive LDV’ers samen in blockchain platform

Vinturas, een consortium van toonaangevende automotive logistiek dienstverleners in Europa, kondigt de lancering aan van een nieuw digitaal platform gebaseerd op blockchain technologie. Het platform maakt alle stappen van de logistieke keten voor nieuwe en gebruikte voertuigen inzichtelijk.

De hedendaagse logistieke infrastructuur binnen de automotive sector is gebaseerd op verschillende applicaties en verschillende gescheiden informatiestromen. Dit maakt het onmogelijk om voertuigen te volgen tijdens hun reis naar het autobedrijf. Een van de gevolgen is een verhoogd risico op (kilometerteller-)fraude tijdens grensoverschrijdende processen binnen Europa. Vinturas digitaliseert alle aspecten van de logistieke keten binnen Europa, van fabrikant tot dealer, en voor nieuwe en gebruikte voertuigen. Vinturas vergroot de transparantie en de efficiency, verbetert de customer journey en verlaagt de kosten. 

Het creëren van zichtbaarheid in de supply chain helpt dealerbedrijven om hun klanten eerder te informeren over de verwachte aankomsttijd van hun nieuwe voertuig. Dit betekent een aanzienlijke verbetering van de ‘customer journey’ van de klant. Het Vinturas-platform stelt fabrikanten en fleetowners in staat om Europese logistieke stromen bijna ‘real-time’ te beheren. Vinturas draagt bij aan verbeterde planning, aan optimalisatie van voorraden en netwerken, en aan kostenbesparing. Vinturas levert een bijdrage aan een efficiënte en duurzame logistieke infrastructuur binnen Europa.

Achter dit nieuwe initiatief staan vier ervaren ondernemingen met een bewezen staat van dienst in de logistieke dienstverlening. Autolink Group, Axess Logistics, Koopman Logistics Group en NVD zorgen samen dat Vinturas vanaf de lancering in september 2019 in een groot aantal Europese landen beschikbaar is. De toonaangevende Europese shortsea-rederij EML levert een bijdrage aan het platform door het zeetransport binnen de logistieke keten inzichtelijk te maken. Koopman is al langer bezig met de voordelen die blockchain biedt.

Vinturas is gebouwd op een solide fundament van oprichters en partners. Technologiepartner IBM stelt expertise ter beschikking voor het bouwen van het Vinturas-platform. Grant Thornton, een grote en bekende naam op het gebied van auditing, legal en blockchain expertise, heeft zich eveneens als partner aan Vinturas verbonden.

CEO van Vinturas is Jon Kuiper. De voormalig CEO van Koopman Logistics Group werkte voor verschillende internationale ondernemingen en vertegenwoordigt jarenlange ervaring met senior supply chain management. Jon Kuiper: “Vinturas wil uitgroeien tot het toonaangevende platform voor Finished Vehicle Logistics. Wij geloven sterk in de kracht van samenwerking. De lancering van Vinturas door vier gerenommeerde logistiek dienstverleners, en onze keuze voor IBM als technologiepartner, benadrukt dat wij op de lange termijn toegevoegde waarde willen bieden aan alle betrokken partijen.”

Vinturas is een open ecosysteem. Het platform is toegankelijk voor alle partijen die actief zijn met Finished Vehicle Logistics. Softwarebedrijven, logistiek dienstverleners en andere providers zijn welkom om zich bij Vinturas aan te sluiten. Een brede samenwerking heeft voor alle betrokken partijen grote voordelen, zoals de mogelijkheid van datadelen binnen een veilige distributed blockchain infrastructuur. Kuiper: “De toekomst van onze sector ligt in samenwerking en democratisch datadelen. Door samen te werken, profiteert iedereen in onze sector van meer toegevoegde waarde.” De blockchain technologie van IBM waarborgt beveiligde datasharing, betrouwbare en niet-modificeerbare data en een compleet digitaal dossier met daarin alle data die het voertuig in de logistieke keten genereert.

De lancering van Vinturas staat gepland in september 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer