Een lachertje: tachokaart slechts 9 euro goedkoper • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Een lachertje: tachokaart slechts 9 euro goedkoper

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft woord gehouden: de tachograafkaart wordt in 2020 goedkoper. Maar de prijsverlaging van welgeteld 9 euro is natuurlijk een lachertje en komt nergens tegemoet aan de drastische verlaging die organisaties TLN, Evofenedex, KNV, Bovag en RAI Vereniging hadden gevraagd.

De minister maakte bekend dat het tarief voor de tachograafkaart per 2020 omlaag gaat van 101 naar 92 euro. Beschamend, vinden de gezamenlijke organisaties. De prijs van de Nederlandse kaart ligt nog steeds ver boven het gemiddelde van 59 euro en staat op de derde plaats als duurste van Europa.

TLN, Evofenedex, KNV, BOVAG en RAI stelden afgelopen zomer op basis van eigen onderzoek al vast dat de prijs voor deze kaarten in Nederland tot wel 70 procent hoger ligt dan het Europese gemiddelde. De minister noemt de nieuwe prijs van 92 euro ‘kostendekkend’. De ondernemersorganisaties blijven vraagtekens zetten bij de gehanteerde kostprijs waarvoor Kiwa de kaart zegt te kunnen produceren.

Het ministerie zal nog in gesprek gaan met de branche-organisaties over het nieuwe tarievenstelsel. Vraagpunt voor de branches zal daarbij zijn hoe deze kostprijs tot stand is gekomen. Het is onvoorstelbaar dat het, gezien de gemiddelde prijs in Europa, niet goedkoper kan. Daarbij kan het bovendien niet zo zijn dat de branche opdraait voor de fouten die Kiwa eerder dit jaar maakte met de niet-tijdige levering van de Nederlandse tachograafkaarten. Daardoor rijden er nog altijd chauffeurs rond met Britse dan wel Kroatische chauffeurskaarten.

3 reacties op “Een lachertje: tachokaart slechts 9 euro goedkoper

 • Wilco

  Minister van de VVD, wat moet je ermee. Er moet onderzocht worden waarom dit bedrijf de aanbesteding heeft gekregen. Bij veel aanbestedingen kan je vraagtekens plaatsen.

 • Bert

  Kiwa krijgt altijd de aanbesteding. Vanwege één Europa en vrije marktwerking en vrije
  markt van arbeid en diensten. Als dat echt bestond en niet alleen als het toevallig zo uitkomt, kon je zo’n kaart kopen waar ie het goedkoopste is. Dus niet noodzakelijkerwijs in Nederland, maar in het EU land van je eigen keuze. Een 1 euromunt kost ook overal 1 Euro, in welk land ie ook geslagen wordt, dus die grote prijsverschillen zijn eigenlijk niet te verklaren. Ik denk ook niet dat het een uur kost om zo’n kaartje in elkaar te flanzen, met het oog op uurprijzen.

 • in de periode dat melanie de beslissing nam dat de KIWA gerust een belachelijke hoge prijs kon berekenen , was haar echtgenoot Haro met aandelen belangen verstrengeld , zie artikel in de Volkskrant 25 jan 2014 van Merijn Rengers & John Schoorl , ddarn goedkoper worden valt niet mee,en zoals Bert hierboven beschrijft, zou er vrije markt moeten zijn
  Ik zou graag de kaarten willen verzorgen voor <€70.-
  maar helaas …… alleen Kiwa mag leveren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer