Invoering smart tacho zorgt voor dip in truckregistraties • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Invoering smart tacho zorgt voor dip in truckregistraties

De truck- en transportbranche hebben in juni versneld nog trucks met het oude model tachograaf gekeurd en geregistreerd. In die maand piekten de registraties namelijk enorm, terwijl ze in juli juist een enorme dip lieten zien.

Dat meldt het ING Economisch Bureau op Twitter en bestudering van de cijfers bevestigt dat.

Eerst even naar 2018 kijken. Toen werden in de maand juni 1358 nieuwe vrachtwagens geregistreerd. De maand juli was toen nog iets beter met 1413 registraties.

In juni van dit jaar lag het aantal registraties fors hoger dan een jaar eerder: 2177 nieuwe trucks. In juli zakt het aantal nieuwe trucks volledig in: slechts 766 registraties, bijna de helft van het aantal van een jaar eerder.

De chaos die is veroorzaakt door Kiwa met de levering van nieuwe kaarten heeft er voor gezorgd dat veel transportbedrijven eieren voor hun geld hebben gekozen en zonder zorgen over een tachokaart een truck met een ‘oude’ tacho hebben gekozen.

“De piek is ontstaan omdat de Europese overheid in al haar wijsheid heeft besloten dat de invoering van de smart tacho niet op een bepaalde datum in productie verplicht werd, maar bij uiterlijke registratie op 14 juni. Daardoor zijn onder veel druk voertuigen vroeger dan gebruikelijk gekeurd en geregistreerd. Een deel van deze voertuigen is wellicht zelfs nog niet op de weg omdat de opbouw nog niet helemaal compleet was”, licht branchemanager Bovag Truckdealers Aad Verkade toe.

“Voor zo’n 800 voertuigen waarvan zeker was dat ze niet op tijd klaar konden zijn is met de RDW nog een uitzondering overeen gekomen. Deze voertuigen staan op een lijst en moeten nu uiterlijk 1 oktober gekeurd zijn. Het gaat hier bijvoorbeeld om voertuigen die in een (ver) buitenland worden opgebouwd en niet tijdig voltooid zijn”, aldus Verkade.

ING Economisch Bureau zegt overigens voor heel 2019 een lichte daling van de afzet van nieuwe trucks in Nederland te verwachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer