Ga naar hoofdinhoud

Problemen in Europa met verlengen chauffeurskaart

Sommige Europese lidstaten hebben moeite met het (tijdig) verstrekken van (vervangende) bestuurderskaarten als gevolg van de corona-maatregelen. Het kan gaan om bestuurderskaarten die moeten worden verlengd of die moeten worden vervangen door een defect, of verloren of gestolen zijn. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Overigens is daar in Nederland nog geen sprake van. KIWA heeft aangegeven vooralsnog tachograafkaarten volgens de normale procedure en termijnen te leveren. De EC heeft daarom een advies uitgebracht aan chauffeurs, lidstaten en handhavers hoe hiermee om te gaan.

Lidstaten wordt geadviseerd om de kaart zo snel mogelijk na binnenkomst van de aanvraag te verstrekken. De EC vindt een deadline van 45 dagen in het licht van de huidige omstandigheden acceptabel. de wettelijke termijn is 15 dagen. Er wordt geadviseerd zoveel mogelijk gebruik te maken van digitale aanvragen. Handhavers wordt geadviseerd de huidige exceptionele omstandigheden mee te wegen wanneer zij controles uitvoeren op de naleving van de tachograafregels.

Aan een bestuurder met een verlopen kaart die nog geen nieuwe kaart heeft, is het advies:

  1. Vraag zo snel mogelijk als kan een nieuwe kaart aan, uiterlijk 15 dagen voor het verloop, maar bij voorkeur eerder.
  2. Neem de verlopen kaart en het bewijs voor aanvraag van een nieuwe kaart onderweg mee.
  3. Maak zowel aan het begin als aan het eind van de rit een print-out van de gegevens van de rit, met daarop vermeld: naam, nummer bestuurderskaart of rijbewijsnummer en handtekening;
  4. Registreer op de print-outs de tijden van andere werkzaamheden, beschikbaarheidstijd en de onderbrekingen/rust, en zorg dat de print-outs aanwezig zijn durende evt controles (tenminste gedurende 28 dagen

Voor bestuurders met een beschadigde, verloren of gestolen kaart geldt de gebruikelijke procedure.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer