Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – ILT test op afstand uitlezen tachografen

De ILT is een pilot gestart waarbij zij experimenteert met het op afstand uitlezen van moderne ‘slimme’ tachografen in vrachtwagens en bussen. De tachograaf registreert de rij- en rusttijden van de chauffeur. In 2024 moeten controlerende inspectiediensten in alle EU-lidstaten apparatuur in huis hebben om slimme tachografen op afstand te kunnen uitlezen. Jeffrey Geesdorp, senior inspecteur Goederenvervoer Weg, en zijn collega’s hebben daarom een uitdaging. Zij staan, in het kader van een pilot, al enkele maanden regelmatig langs de snelweg om nieuwe apparatuur te testen. “De nieuwe apparatuur gaat ons helpen in  de aanpak van tachograaffraude.”

Een dinsdagochtend 10.00 uur. Jeffrey en zijn twee collega’s staan langs de snelweg met verschillende apparatuur aan de vangrail. Geesdorp: “Deze pilot is voor ons allemaal een hele bijzondere ervaring: we testen verschillende systemen waarmee we op afstand tachografen van vrachtwagens en bussen uit kunnen lezen. Sinds juni 2019 worden nieuwe tachograafplichtige voertuigen voorzien van een slimme tachograaf. Daarin zit een nieuwe functionaliteit: Dedicated Short Range Communication (DSRC) die op afstand uitlezen mogelijk maakt.”

Sinds begin 2021 heeft de ILT 3 sets DSRC-apparatuur van verschillende aanbieders uit Nederland, Polen en België. “Doel van deze pilot is om DSRC-apparatuur te testen, tijdens uiteenlopende omstandigheden. Denk hierbij aan drukte in het verkeer en slechte weersomstandigheden. We willen hierbij kennis en ervaring opdoen. We moeten natuurlijk weten of de opgehaalde data betrouwbaar en volledig zijn. Tijdens deze tests vergelijken wij de apparatuur. Wij focussen ons daarbij vooral op de betrouwbaarheid en volledigheid van de data en de technische werking. We testen op 2 manieren. Vandaag testen we statisch; van achter de vangrail. Maar dat kan ook vanaf een viaduct. Later deze week testen we dynamisch; al rijdend.”

Geesdorp: “We besteden ook aandacht aan de persoonlijke veiligheid van de inspecteur tijdens de dynamische controles. De inspecteur moet op basis van DSRC-data al rijdend voertuigen selecteren; dit mag uiteraard niet leiden tot onveilige situaties in het verkeer. Een belangrijk criterium bij de keuze voor de DSRC-apparatuur is dat deze de inspecteur helpt bij selecteren van voertuigen, zonder dat de aandacht voor het verkeer verslapt.”

“Met DSRC krijgen we gegevens uit de tachograaf te zien over het gebruik van de bestuurderskaart en de actuele rijsnelheid. Als de tachograaf bijvoorbeeld een rijsnelheid van 0 aangeeft, dan kan dit duiden op fraude. Het rijden zonder kaart duidt vaak op het verdoezelen van rijtijden waarin de chauffeur eigenlijk had moeten rusten.”

“We selecteren voertuigen op basis van deze gegevens voor een fysieke controle. Hierdoor kunnen we goedwillende ondernemers en chauffeurs met rust laten. Daardoor kunnen we onze tijd en aandacht stoppen in de overtreders. De eerste successen zijn inmiddels een feit: het gebruik van DSRC-apparatuur heeft al geleid tot vastgestelde overtredingen, zoals het rijden zonder geldige bestuurderskaart.” 

“Deze pilot is geslaagd als wij de verkeersveiligheid kunnen vergroten. Als wij de sector kunnen bedienen door onderlinge concurrentieposities van vervoersondernemers te bewaken. En als we de werkomstandigheden van chauffeurs weten te verbeteren. We trekken 2021 uit voor de DSRC-pilot, met een eventuele uitloop naar 2022. Daarna besluiten we voor welke aanbieder van DSRC-apparatuur wij gaan kiezen. Zo komen wij in augustus 2024, als de wettelijke verplichting van kracht wordt, goed beslagen ten ijs. Ondertussen onderzoeken we hoe we DSRC in kunnen passen, in de dagelijkse routine van de inspecteur. Beter gezegd: hoe we DSRC ideaal weten te combineren met het andere selectiemiddel: de inspecteur met zijn expertise en ervaring. Het zal een samenwerking worden tussen mens en techniek, waarbij beiden elkaar weten te versterken.”

Bron: ILT

Eén reactie op “VIDEO – ILT test op afstand uitlezen tachografen

  • Dree

    De tachograaf is van oorsprong ontworpen voor de chauffeur of beter ter bescherming van de rechten van een chauffeur ten opzichte van een evt opdrachtgever.
    Maar helaas wordt de plank tegenwoordig volledig misgeslagen en hangt ieder kleine overtreding zo’n 3 weken lang als een molensteen om je nek wachtend om bekeurd te worden .
    Die hele tachograaf is niets anders dan een hele makkelijke melkkoe , ooit ontworpen voor ons maar helaas gebruikt wordt tegen ons ! Tsja….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer