Ga naar hoofdinhoud

Trimble en Transporeon zetten eerste stappen in integratieproces

Nog geen drie maanden na de overname van Transporeon organiseerde Trimble het jaarlijkse ITT-event. De telematicaleverancier greep de gelegenheid aan om zijn klanten voor het eerst kennis te laten maken met transportplatform van Transporeon. General manager Peter Huysmans van Trimble Europa gaf tekst en uitleg over de overname. “Door nog beter data te delen kunnen we nog efficiënter, groener en veiliger rijden.”

Transporeon is begin deze eeuw ontstaan toen een grote verlader zocht naar een methode om zijn vijftig vervoerders op een gestructureerde manier aan te sturen. Op dit moment gebruiken meer dan 1400 verladers het platform voor de toewijzing en terugkoppeling van hun transportopdrachten. “Transporeon is dus van oudsher vooral gericht op verladers, terwijl wij juist gespecialiseerd zijn in oplossingen voor vervoerders. Beide bedrijven zijn volledig complementair aan elkaar”, vertelt Peter Huysmans, general manager van Trimble Transport & Logistics in Europa.

Huysmans is naar Houten gekomen om de bezoekers van het veertiende ITT-event bij te praten over de overname. Hij legt uit dat Trimble in Europa nu dezelfde strategie kan hanteren als eerder in Noord-Amerika is gebeurd. “Wij streven naar een ‘connected supply chain’. Door de hele keten van verladers, vervoerders en expediteurs met elkaar te verbinden, kunnen we nog beter informatie uitwisselen en nog efficiënter, groener en veiliger rijden”, vertelt Huysmans.

Luc Hegeman

Samenwerking en synergie

Als voorbeeld noemt Huysmans de verwachte aankomsttijd (estimated time of arrival, ETA) van een vrachtwagen. “Met onze telematica-oplossingen kunnen wij die heel nauwkeurig voorspellen, waarbij wij rekening houden met factoren als de verkeersdrukte en de rij- en rusttijden. Die ETA’s kunnen wij doorgeven aan de hele keten, zodat ook de verlader weet wanneer de vervoerder komt laden.”

Als die verlader Transporeons oplossing voor dock & yard management gebruikt, krijgt de planner straks direct een melding als de vrachtwagen drie kwartier te laat arriveert. “Hij weet dan dat hij 45 minuten heeft om het gereserveerde dock voor een andere vrachtwagen te gebruiken”, legt Huysmans uit.

Zover is de integratie van beide oplossingen nog niet gevorderd. De in december aangekondigde overname is pas in april formeel afgerond. Dat betekent dat Trimble en Transporeon nog geen drie maanden geleden voor het eerst aan tafel zaten om te praten over samenwerking en synergie. Meer dan de samenvoeging van twee marketingteams en van twee commerciële teams heeft dat nog niet opgeleverd. “Wij zijn bezig met vervolgstappen, zoals de samenvoeging van de support-afdelingen. Het is de bedoeling dat klanten straks één telefoonnummer kunnen bellen bij problemen met zowel de Trimble- als Transporeon-producten.”

Inzicht in contract- en spotprijzen

Tijdens het ITT-event kregen de klanten van Trimble te zien welke Transporeon-tools ze direct kunnen inzetten. De eerste is Market Insights, speciaal ontwikkeld voor vervoerders die moeite hebben met het aanbieden van tarieven aan nieuwe of bestaande klanten. Ze kennen natuurlijk hun eigen kosten, maar hebben vaak geen idee wat concurrenten betaald krijgen. “Elke dag gaan er zo’n 120.000 transportopdrachten over ons platform. Met toestemming van de verladers geven we inzicht in de actuele tarieven die daarvoor worden betaald”, vertelt Luc Hegeman, specialist transportoptimalisatie bij Transporeon.

Het gaat om de contractprijzen en spotprijzen  voor 190 corridors in Europa, onderverdeeld in verschillende marktsegmenten als retail en bouw. “Dat is interessante informatie, zeker nu de tarieven zo sterk fluctueren. Vorig jaar nog zagen we de spotprijzen opeens met 25 procent stijgen, terwijl ook de contractprijzen stegen met 5 tot 10 procent. Door gebruik van machine learning kunnen we op basis van dit soort trends ook voorspellingen doen over de toekomstige prijzen”, legt Hegeman uit.

CO2-rapportages genereren

De tweede tool is de Carbon Visiblity Hub, een tool waarmee vervoerders CO2-rapportages kunnen genereren. Steeds meer verladers vragen om cijfers over de CO2-uitstoot. En als vanaf 2024 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht wordt, zijn bedrijven met meer dan 250 medewerkers zelfs verplicht om cijfers over de uitstoot in hun hele supply chain te overleggen. Dat betekent dat dus ook vervoerders die rapporteren aan bedrijven met meer dan 250 medewerkers die data moeten ophoesten.

“Het eenvoudigst is om daarvoor standaard data over de uitstoot per kilometer te gebruiken. Als je gebruik maakt van tracking- en tracinggegevens, ontstaat al een iets accurater beeld. Het meest interessant is echter om gebruik te maken van echte data uit de boordcomputers van vrachtwagens. Uit pilotprojecten hebben we geleerd: hoe specifieker de data, hoe lager de emissies die we rapporteren”, legt Hegeman uit.

Ongewenst gedrag detecteren

Natuurlijk blijven ook de ontwikkelaars van Trimble niet stilzitten. Zo beschikt het navigatiesysteem CoPilot nu over een koppeling met intelligente verkeersystemen, waardoor chauffeurs eerder worden gewaarschuwd over riskante situaties zoals een afgesloten rijstrook. Ook maakt deze koppeling het mogelijk om voorrang te vragen bij intelligente verkeerslichten, zodat chauffeurs niet hoeven af te remmen en op te trekken. Dat scheelt brandstof en CO2, maar levert ook minder geluidsoverlast en meer tijdswinst op.

Een innovatie die Trimble al eerder lanceerde, is Video Intelligenge: een dashcam die gekoppeld kan worden aan de boordcomputer. Nieuw is de mogelijkheid om maar liefst vier camera’s op dit systeem aan te sluiten. “Dat biedt de mogelijkheid om ook een camera op de chauffeur te richten. Met behulp van beeldherkenning en biometrie kunnen we ongewenst gedrag signaleren en chauffeurs waarschuwen. Denk aan vermoeidheid of gebruik van de smartphone”, vertelt Chris Boogaard, country manager van Trimble in Nederland.

De introductie van deze oplossing gebeurt met de nodige voorzichtigheid. Hoe vatten chauffeurs het op als continu een camera op hen wordt gericht? “De beelden worden niet verstuurd naar kantoor, maar blijven in de cabine. Ze worden alleen gebruikt om de chauffeur te waarschuwen”, benadrukt Boogaard. Transportondernemers maken zich geen zorgen over de privacy, blijkt tijdens de paneldiscussie. “Het draagt bij aan de veiligheid van de chauffeur en zijn medeweggebruiker”, stelt Willem-Jan Vorstenbosch van Maters Huissen. Tom Wiersma van Sanders|Fritom: “Dit moeten we gewoon verplichten. Want een veiligheidsgordel is ook verplicht.”

Eén geïntegreerd platform

Als de R&D-afdelingen van Trimble en Transporeon gaan samenwerken, liggen er nog meer innovaties in het verschiet. Huysmans: “Uiteindelijk zullen we toewerken naar één platform met de oplossingen beide bedrijven. Zodat onze klanten eenvoudig de applicaties kunnen activeren die ze nodig hebben zonder opnieuw gebruikers of vrachtwagens hoeven aan te maken. Dat is een platform dat voor nog meer uitwisseling van data zal zorgen. We zijn nu aan het bekijken hoe we meer waarde kunnen genereren door onze oplossingen beter te integreren en nieuwe functies daaraan toe te voegen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat we prioriteiten zullen moeten stellen.”

Huysmans doet zijn uitspraken op een evenement met stands van andere IT-leveranciers, zoals leveranciers van transportmanagementsystemen en ritplanningssystemen. Die hoeven niet bang te zijn dat hun oplossingen niet meer nodig zijn, benadrukt Huysmans. “Zowel Trimble als Transporion blijven systeemneutraal. Transporeon zal communiceren met andere telematicasystemen, Trimble zal communiceren met andere transportmanagementsystemen. Al die systemen hebben hun eigen kwaliteiten. Het is aan de klant om te kiezen welke oplossingen hij wil gebruiken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer