CAO-akkoord metaal, stakingen bij DAF en Scania eindelijk voorbij? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

CAO-akkoord metaal, stakingen bij DAF en Scania eindelijk voorbij?

Vakbonden en werkgevers in de metalektro hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat hebben de onderhandelende partijen bekendgemaakt. Het gaat om een principeovereenkomst. De achterban van vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2 moet nog instemmen met het onderhandelingsresultaat.

Hopelijk brengt het akkoord een einde aan de voortdurende, zeer schadelijke stakingen bij onder meer DAF, Scania en VDL. Daar gooiden een relatief klein aantal stakende werknemers de productie telkens danig in de war. “De totstandkoming was moeizaam en dat heeft impact gehad op bedrijven en medewerkers, maar nu kunnen we verder”, zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink van FME dan ook over de deal . In de ogen van FNV bewijst de overeenkomst juist dat staken loont. “Zonder de druk van die vele tienduizenden stakers die trots zijn op hun sector en hun werk, was dit akkoord er nooit gekomen”, aldus onderhandelaar Petra Bolster.

In het akkoord is onder meer een loonsverhoging in drie stappen afgesproken. Per 1 februari krijgen de werknemers er 3,5 procent meer loon bij. Daar komt in augustus nog eens 58 euro bruto bij, en 116 euro bruto begin 2020. Minimaal 3000 uitzendkrachten krijgen bovendien een vaste baan. Ook zijn er afspraken gemaakt om oudere werknemers korter te laten werken met behoud van pensioenrechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer