Ga naar hoofdinhoud

Duitse politie gebruikt GoPro in controle op gebruik smartphone achter het stuur

Goed opletten en mogelijk even extra waarschuwen als je chauffeurs door Duitsland rijden: op maandag begint de Duitse politie met extra controles op ‘afleiding achter het stuur’. Daarvoor zet de politie voor het eerst GoPro camera’s in.

Een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen is afleiding in het verkeer, of het nu gaat om smartphones, tablets, andere technische communicatie- en entertainmentapparatuur of om afleiding door algemeen, niet-rijdend gedrag. Terwijl de aanwezigheid van technologie voortdurend toeneemt, mede door de steeds betere beschikbaarheid en modernere voertuigen, neemt het bewustzijn van gevaar merkbaar af. Het gevolg is dat gevaarlijke en onmiddellijk onderschatte verkeerssituaties steeds vaker voorkomen. Het gevolg is dat gevaarlijk en onmiddellijk onderschat gedrag steeds meer de aandacht van de politie krijgt en dat er pogingen worden ondernomen om weggebruikers bewust te maken van deze bron van gevaar. De “GoPro” is geïntroduceerd als speciaal inzetmiddel om overtredingen met bewijszekerheid te bestraffen, maar ook om onterechte vervolgingen te voorkomen. Deze camera is gemonteerd op de radiopatrouillewagen. Dit zorgt voor een betere kijkhoek in de bestuurderscabine. Wanneer er een overtreding wordt geconstateerd, wordt er nu een video-opname gemaakt die als bewijs kan worden gebruikt in de procedure. De technologie biedt ook de mogelijkheid om de video-opname ter plekke te bekijken. In veel gevallen is aangetoond dat alleen al de verwijzing naar de productie van een video-opname voldoende was om de betrokken persoon ertoe te bewegen deze te inspecteren.

Naast het bestraffen van de overtreding zijn de handhavers vooral bezig om weggebruikers bewust te maken van de specifieke gevaren van afleiding in het wegverkeer en zo bij te dragen aan de verkeersveiligheid. In Nederland wordt tegenwoordig de MonoCam ingezet.

Tot nu toe zijn er meer dan 40 bekeuringsprocedures gestart in het kader van de focuscontrole. Een groot aantal hiervan werd gedocumenteerd en bestraft door middel van video-opnamen. De controlemaatregelen duren nog tot komende zondag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer