Ga naar hoofdinhoud

Dagelijkse update Europees transport in Coronacrisis

In dit artikel geeft TTM.nl, op basis van informatie van collega-vakbladen uit heel Europa en info van Transport en Logistiek Nederland, een overzicht van het dagelijkse nieuws rond de ontwikkelingen in het wegtransport in de Coronacrisis. (Laatste update 8 april 17.30 uur)

Het vorige online dossier wordt niet meer bijgewerkt. In plaats daarvan vindt u hier elke dag een overzicht van landen met nieuws of wijzigingen.

België

Dinsdag kondigden de vakbonden aan dat ze een landelijke staking in de transportsector zouden overwegen, zowel voor de chauffeurs als voor de logistiek, als de werkgevers geen extra premie zouden betalen bovenop de normale lonen. De werkgevers hebben geweigerd, met de verklaring dat dit gewoonweg financieel onmogelijk is. Als ze beginnen te staken, zal het aantal slachtoffers van covid 19 in België toenemen (tot nu toe zijn er meer dan 2000 doden gevallen).

Bulgarije

In Bulgarije blijft de noodtoestand van kracht tot 13 mei.

De minister van Volksgezondheid heeft in zijn besluit uitzonderingen toegestaan op de verplichte 14-daagse quarantaine van contactpersonen die uit het buitenland komen. De uitzonderingen zijn voor zware vrachtwagenchauffeurs en veehouders.

Een verbod op de binnenkomst in Bulgarije van buitenlanders uit derde landen, alsmede uit 12 Europese landen – Italië, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, België, IJsland, Liechtenstein en Luxemburg – aan alle grenscontroleposten, met alle soorten vervoer.

Er zijn uitzonderingen op het verbod op seizoenarbeiders in de landbouw, grensarbeiders, mensen die betrokken zijn bij de bouw of het onderhoud van belangrijke infrastructuur in Bulgarije, medische professionals, mensen die om humanitaire redenen reizen.

Wat de quarantaine betreft, blijven de regels hetzelfde. Iedereen die vanuit het buitenland binnenkomt, is onderworpen aan een verplichte 14-daagse quarantaine, gedurende welke periode zij worden gecontroleerd door de huisarts of de districtsgezondheidsinspectie als zij geen huisarts hebben. Alle nauwe contactpersonen met COVID-19 zijn ook onderworpen aan een 14-daagse quarantaine. Als er geen symptomen van de ziekte op de quarantaine verschijnen, wordt deze geacht te zijn verlopen.

Er worden echter speciale regels ingevoerd voor de chauffeurs van vrachtwagens – het is toegestaan om in quarantaine geplaatste chauffeurs te laten rijden, om vrachtoperaties uit te voeren, om door Bulgarije te rijden en om het land te verlaten voordat de quarantaineperiode is verstreken. Buitenlandse chauffeurs zullen in Bulgarije kunnen lossen of op doorreis zijn als ze naar een ander land gaan, en het Agentschap voor de Weginfrastructuur zal de route voor hen bepalen. De eis dat transitoverkeer het land binnen 24 uur moet verlaten, blijft van kracht.

Frankrijk

In verband met de huidige COVID-19 pandemie is sinds woensdag in Frankrijk een nieuwe maatregel van kracht.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het formulier ‘Attestation de déplacement international dérogatoire’ (verklaring met betrekking tot internationaal reizen naar Frankrijk) gepubliceerd. Vanaf vandaag is deze verklaring vereist bij binnenkomst van, of op doorreis door, Frans grondgebied, ongeacht de nationaliteit van de chauffeur.

NB
Deze verklaring vervangt niet het formulier ‘Attestation de déplacement dérogatoire individuelle’, dat gebruikt moet worden tijdens verplaatsingen binnen het Franse nationale grondgebied. Dit formulier was enkel bedoeld voor personen in Frankrijk die hiermee konden aantonen wat de urgente reden van hun aanwezigheid op straat was. De ‘Justificatif de déplacement professionnel’ hoef je ook niet meer aan de chauffeur mee te geven.

Je kunt het formulier ‘Attestation de déplacement international dérogatoire’ via deze link downloaden.

TLN krijgt verder veel vragen over een gezondheidscertificaat, dat nodig zou zijn in Frankrijk. Dit is niet verplicht. Als de chauffeur dit certificaat toch mee wil nemen, kan hij deze bij zijn eigen huisarts opvragen.

Door geplande onderhoudswerken zal de Tunnel de Mont Blanc volledig zijn afgesloten gedurende de volgende nachten:
• Maandag 20 april, van 20u tot 6u
• Dinsdag 21 april, van 20u tot 6u
• Woensdag 22 april, van 20u tot 6u
• Donderdag 23 april, van 20u tot 4u

Raadpleeg deze link voor meer informatie

Griekenland

Alle grenzen zijn ​​open voor internationaal transport. Werknemers van alle nationaliteiten die zich bezighouden met internationaal transport (land, lucht, zee) moeten bij binnenkomst in Griekenland door het land reizen óf hun eindbestemming binnen het land bereiken. Nadat chauffeurs de eindbestemming in Griekenland hebben bereikt, moeten ze beginnen met een tijdelijke isolatieperiode van 14 dagen.

Afwijkingen op deze regel zijn van toepassing in de volgende gevallen:

  • Wanneer er behoefte is aan een nieuw internationaal transport (bv. bilateraal transport). In dit geval kan de verplichte quarantaine op elk moment worden opgeheven, zelfs de dag nadat deze is begonnen.
  • Wanneer er behoefte is aan een nationale transportoperatie (binnen Grieks grondgebied). In dit geval moet de bestuurder ten minste 7 dagen geïsoleerd doorbrengen vanaf de dag dat hij het land binnenkwam. Vanwege de verplichte geïsoleerde week zijn cabotageactiviteiten niet mogelijk. Er worden boetes van 5000 euro gegeven voor het overtreden van de hierboven genoemde richtlijnen.

Italië

De rijverboden tijdens het paasweekend in Italië zijn opgeheven van vrijdag 10 april tot dinsdagochtend 14 april.

Litouwen

Het ministerie van Volksgezondheid in Litouwen screent bij grensoverschrijding op symptomen van het coronavirus bij terugkeer of aankomst vanuit het buitenland.

Internationale chauffeurs zijn verplicht om de los- en laadadressen die tijdens de reis plaatsvinden te vermelden in een document in vrije vorm, met vermelding van hun doel en duur.

Oekraïne

Volgens informatie van de Oekraïense grenswacht is met ingang van 6 april 23.00 uur de grensovergang tussen Hrebenne (Polen) en Rawa Ruska (Oekraïne) aan de Oekraïense zijde voor onbepaalde tijd gesloten. De grensovergangen Dorohusk/Jagodzin en Korczowa/Krakowiec zijn nog wel open voor personenvoertuigen en vrachtverkeer.

Oostenrijk

Het in heel Oostenrijk geldende rijverbod in weekenden en feestdagen voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton wordt opgeschort tot 19 april 2020.

Polen

5005 zieke mensen, 137 doden op 8 april.

De organisatie van vervoerders vroeg het ministerie van transport om het vervoer over de weg toe te staan voor de Paasdagen. Het verbod op vrachtauto’s werd veroorzaakt door het grote verkeer in normale tijden, nu is er minder verkeer en is er geen reden om vrachtauto’s tegen te houden.

ZMPD vroeg het ministerie om de visa voor vrachtwagenchauffeurs met een buitenlands paspoort te verlengen, omdat een derde van de chauffeurs in Polen (in Poolse bedrijven) uit de Oekraïne en Wit-Rusland komt, moeten ze een visum en een rijbewijs aanvragen als die documenten niet meer geldig zijn.

Op straat zien we maar weinig mensen die een masker dragen omdat er een tekort aan is in de drogisterijen en bovendien zijn ze behoorlijk duur.

Door de hoge temperatuur zijn er meer en meer motorfietsen op de weg. Politie deelt boetes aan hen uit.

Portugal

Op 3 april kondigde de president van Portugal een nieuw decreet aan waarbij de termijn voor de momenteel geldende maatregelen werd verlengd; deze maatregelen blijven van toepassing tot 17 april 2020.
Om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, moeten bedrijven waar mogelijk telewerken en moeten niet-essentiële winkels sluiten. De binnengrenzen blijven gesloten voor het wegverkeer. Internationaal vrachtvervoer, grensoverschrijdende pendelaars en hulpverleningsvoertuigen zijn vrijgesteld van deze beperking.
Er blijven echter alleen grote grensovergangen met Spanje open: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) en Vila Verde de Ficalho (Beja). Internationaal goederen- en goederenvervoer is toegestaan, ongeacht het soort dienstverrichting of het soort vervoerde goederen. Bestuurders moeten echter de hygiënische en sanitaire vereisten respecteren die zijn opgesteld om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Tijdens de paasperiode moeten beroepsgoederenchauffeurs een verklaring met handtekening van hun werkgever bij zich hebben wanneer ze aan het werk zijn. De verklaring is bedoeld om onnodige verplaatsingen van mensen tijdens deze paasperiode te voorkomen. Het formulier kan hier worden gedownload. Bekijk de niet-officiële vertaling hier. De verplichting om een ​​dergelijk document bij zich te hebben zal in werking treden van 9 april 00.00 uur tot 13 april 00.00 uur. Gedurende deze periode is de verplaatsing van personen alleen toegestaan ​​om professionele redenen (inclusief vrachtvervoerchauffeurs) of specifieke behoeften (om naar het ziekenhuis te gaan, apotheken of om voedsel te kopen).

Roemenië

De Roemeense overheid heeft in een nieuw militair decreet no 7 een aantal maatregelen afgekondigd, die ook van toepassing zijn op internationaal vervoer. De maatregelen zijn niet altijd even helder, TLN zoekt dit verder uit. De belangrijkste artikelen hieronder samengevat:

Vervoer waarbij geladen/gelost wordt in Roemenië:
-Artikel. 12. – Bij binnenkomst in Roemenië, moeten chauffeurs die geen corona-symptomen hebben een verklaring op eigen verantwoordelijkheid invullen, conform een model door het Ministerie van Transport. Onbekend is helaas nog waar dat model te verkrijgen is, wellicht aan de grens. De chauffeur hoeft niet in quarantaine mits de werkgever voor beschermende maatregelen zorgt.
-Artikel. 13. – Het bepaalde in artikel 12 is ook van toepassing voor chauffeurs die met hun vrachtwagen of een ander vervoermiddel naar een andere lidstaat reizen om hun woonplaats te bereiken. Bij terugkomst moet de chauffeur een door de werkgever ondertekend certificaat bij zich hebben. Onduidelijk is echter welk certificaat. TLN zoekt uit of het EU certificaat dat de Europese Commissie bij de oprichting van de green lanes heeft ontworpen voldoende is.

Transito door Roemenië:
-Artikel. 14.1 – Chauffeurs die in Roemenië transiteren hoeven bovenstaande verklaring niet bij zich te hebben, indien zij aan de volgende voorwaarden voldoen:
a) Ze gebruiken alleen de door de overheid verplicht aangewezen transitcorridors en grensposten.
Afwijking hiervan is verboden.
b) de transittijd door Roemenië mag niet meer dan 48 uur duren, incl. genomen pauzes/rusten.
c) Parkeren uitsluitend toegestaan op parkeerplaatsen gelegen op de aangewezen transitcorridors.
d) Chauffeur moeten dit formulier invullen bij binnenkomst en verlaten van het land.

-Artikel 14.2 – In geval van niet-naleving van de in paragraaf 14.1 genoemde voorwaarden, zal de chauffeur verplicht in quarantaine moeten. De kosten zijn eveneens voor de chauffeur/werkgever.
-Artikel 14.3 – Bij binnenkomst in Roemenië krijgt de chauffeur aan de grens van de inspectie voor de controle van het wegvervoer een speciale transito sticker, die hij goed zichtbaar op de voorruit moet plakken.

De Roemeense autoriteiten hebben een interactieve kaart gepubliceerd, waar de nodige tankstations en parkeer- en rustplaatsen zich bevinden.

Rusland

Russische regio’s zijn begonnen met het sluiten van grenzen (drive-trough alleen met speciale permissies), maar vandaag heeft de nieuwe premier Michail Mishustin deze oplossingen hard bekritiseerd en gezegd dat de wegen vrij moeten zijn.

Groot probleem voor truckers is, dat alle cafés gesloten zijn vanwege het coronavirus. Truckers hebben slechts twee mogelijkheden: afhaalmaaltijden of koken in de cabines.

Wit-Rusland:  transit vrachtwagens moeten ten minste de volgende dag het land verlaten en ze kunnen alleen parkeren op afgebakende parkeerplaatsen in de buurt van tankstations en cafés. In geval van overtreding bedraagt de boete maximaal 490 euro of een administratieve aanhouding.

Tsjechië

Tsjechië begint de teruggang in zowel goederen- als personenvervoer flink te voelen, schrijft het Tsjechische ITOY-jurylid Milan Olšanský. Lees hier het hele artikel.

Eén reactie op “Dagelijkse update Europees transport in Coronacrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer