Ga naar hoofdinhoud

Dagelijkse update Europees transport in Coronacrisis

In dit artikel geeft TTM.nl, op basis van informatie van collega-vakbladen uit heel Europa en info van Transport en Logistiek Nederland en IRU, een overzicht van het dagelijkse nieuws rond de ontwikkelingen in het wegtransport in de Coronacrisis. (Laatste update 27 mei 10.15 uur)

Het vorige online dossier wordt niet meer bijgewerkt. In plaats daarvan vindt u hier elke dag een overzicht van landen met nieuws of wijzigingen.

Bulgarije

Vanaf 22 mei moet iedereen die het grondgebied van Bulgarije zonder quarantaine mag betreden (d.w.z. vrachtwagenchauffeurs die Bulgarije binnenkomen en doorrijden) een nieuwe verklaring indienen bij de autoriteiten voor gezondheidscontrole aan de grens. Deze verklaring is beschikbaar in het Bulgaars, Engels en Roemeens.

Om de wachttijden tot een minimum te beperken, wordt de chauffeurs aangeraden de verklaring in te vullen vóór hun aankomst aan de grensovergangen.

China

Tijdens een persconferentie op 19 mei heeft de minister van Vervoer meegedeeld dat het ministerie zal zorgen voor een vlotte doorstroming van het internationale wegvervoer door de transportcapaciteit te vergroten en de overslag aan de grenzen te laten plaatsvinden.

Duitsland

Op 19 mei adviseerde het Duitse ministerie van Transport de regionale overheden om de aanvullende Duitse zomerbeperkingen voor de snelwegen op zaterdag tussen 1 juli en 31 augustus van 07:00 tot 20:00 uur op te schorten. Er wordt nog gewacht op een reactie van de regionale overheden. De deelstaten Noordrijn-Westfalen en Saksen-Anhalt hebben een dergelijke vrijstelling al verleend.

Op 26 mei besloot de Duitse deelstaat Niedersachsen de schorsing van weekend- en vakantieverboden voor vrachtwagens te verlengen tot 31 augustus 2020. Niedersachsen heeft ook besloten om de extra zomerbeperking op te schorten (speciale secties van de autosnelwegen op zaterdag tussen 1 juli en 31 augustus van 07:00 tot 20:00 uur).

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft ook besloten de aanvullende zomerbeperking op te schorten (speciale secties van autosnelwegen op zaterdag tussen 1 juli en 31 augustus van 07:00 tot 20:00 uur). Dit besluit is reeds in de BAG-publicatie opgenomen. Baden-Württemberg heeft echter nog niet besloten om de schorsing van het weekend- en vakantieverbod, dat geldig is tot 30 juni 2020, te verlengen.

Finland

De tijdelijke versoepelingen van de rij- en rusttijdenregeling op basis van de EU-verordening 561⁄2006, die in Finland tot 31 mei van toepassing zijn, worden niet verder verlengd. De normale rij- en rusttijden zullen vanaf 1 juni 2020 weer van toepassing zijn.

Frankrijk

Op 18 mei heeft de Franse regering bekend gemaakt de rijverboden tijdens Hemelvaart en Pinksteren voor bepaalde groepen op te schorten.

Van 20 mei 16:00 uur tot 21 mei 24:00 uur en van 31 mei 22:00 uur tot 1 juni 24:00 worden de rijverboden voor de volgende categorieën opgeheven:

 • Voertuigen die voedsel vervoeren (voor dierlijke of menselijke consumptie), gezondheidsproducten (voor de gezondheid van dieren of mensen), inclusief alle producten en materialen die nodig zijn voor hun productie en levering
 • Voertuigen die materialen, producten, uitrusting, apparaten, brandstoffen of vloeistoffen vervoeren die worden gebruikt voor openbare bouwwerken (bouw- of renovatiewerkzaamheden voor de dienstensector, industriële of commerciële gebouwen en collectieve huisvesting)
 • Voertuigen die vervaardigde producten vervoeren, inclusief alle producten en materialen die nodig zijn voor hun productie en levering
 • Voertuigen die pakketten vervoeren in verband met postverzending
 • Verhuiswagens (voor verhuizingen)

Het leeg terugbrengen van deze voertuigen is ook toegestaan ​​gedurende deze periode.

Italië

Op 21 mei heeft het ministerie van Vervoer verduidelijkt dat buitenlandse chauffeurs die Italië binnenkomen, niet meer onderworpen zijn aan de volgende bepalingen:

 • Maximale verblijfsduur van 72 uur in geval van een transport dat in Italië eindigt
 • Maximale verblijfsduur van 24 uur in geval van een transport op doorreis door Italië
 • Verplichting tot kennisgeving aan de plaatselijke gezondheidsautoriteiten bij binnenkomst

Tot 2 juni moeten buitenlandse chauffeurs die in Italië werken, nog steeds verklaren dat zij in dienst zijn en momenteel als chauffeur werken. Het Ministerie van Transport heeft eerder aangegeven dat buitenlandse chauffeurs die in Italië werken een eigen verklaring (in het Italiaans) bij zich moeten hebben die hun begrip van de bepalingen van de noodsituatie, hun volledige naam en reden om in het land te zijn bevestigt, maar nu moet er een “beperkte” versie van de eigen verklaring (die in de link staat) worden gebruikt. Die beperkte versie is hier te downloaden. De tot 18 mei gebruikte zelfcertificering is niet meer van toepassing.

De bedrijven worden eraan herinnerd dat het protocol voor het wegvervoer en de logistieke sector (bijlage 14 van DPCM 17 mei) van toepassing is tot 14 juni.

Litouwen

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, heeft de regering besloten het hele grondgebied van de Republiek Litouwen in quarantaine te plaatsen. Deze quarantaine is nu verlengd tot 24:00 uur op 31 mei. De komende dagen zullen echter enkele aanvullende aanpassingen in werking treden:

 • Burgers van Estland en Letland zullen vanaf 15 mei zonder beperkingen Litouwen mogen binnenkomen. De eis om te voldoen aan de 14 dagen verplichte zelfisolatie bij aankomst uit deze landen zal worden afgeschaft.
 • Vanaf 11 mei kunnen burgers van alle andere landen van de Europese Unie (EU) Litouwen binnenkomen voor zakelijke of studiedoeleinden, maar zij zullen onderworpen zijn aan de 14-daagse zelfisolatie, met uitzondering van degenen die uit Polen komen (de 14-daagse zelfisolatiemaatregel is niet van toepassing).
 • Vanaf 11 mei is reizen per veerboot toegestaan op de routes tussen Kiel / Rostock / Travemünde en Klaipėda, wanneer de passagiers niet worden opgehaald in de tussenliggende havens en er minimaal contact is met omstanders tijdens de overstap naar een andere veerboot in de tussenliggende haven.
 • Bovendien kunnen Litouwse burgers vanaf 15 mei terugkeren uit het buitenland of kunnen buitenlanders naar Litouwen komen via twee andere punten aan de grens met Letland, namelijk Būtingė-Rucava en Smėlynė-Medumi. Op dit moment is het mogelijk om via deze grenzen naar Letland te vertrekken, maar het is mogelijk om alleen via het punt Saločiai-Grenctalė terug te keren.

Polen

Polen heeft besloten de grenscontrole met 30 dagen te verlengen – tot 12 juni van dit jaar. Het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie Mariusz Kamiński heeft terzake een wijziging van de verordening ondertekend.

De binnengrens kan op 42 aangewezen plaatsen op het land worden overschreden: met Tsjechië – 18, met Slowakije – 5, met Duitsland – 16, met Litouwen – 3. Ook wordt grenscontrole uitgevoerd in 4 zeehavens en 17 luchthavens. Net als voorheen wordt de grenscontrole uitgevoerd door de grenswacht, wiens activiteiten worden ondersteund door politieagenten, brandweerlieden en soldaten.

Bij grensovergangen – zowel aan de binnen- als de buitengrens – blijven beperkingen voor buitenlanders gelden bij binnenkomst in Polen. Ze worden geassocieerd met de verspreiding van het coronavirus. Deze beperkingen gelden niet voor vrachtwagenchauffeurs.

Portugal

Op 3 mei is Portugal begonnen met de eerste fase van hun plan om de lockdown te versoepelen, die zal duren tot 17 mei en om de 15 dagen kan worden verlengd als dat nodig is. Maatregelen voor sociale afstand blijven verplicht en wanneer sociale afstand niet mogelijk is, moeten gezichtsmaskers worden gedragen. Beide maatregelen moeten in de openbare ruimte worden toegepast.

De grenzen blijven tot 15 juni gesloten voor het verkeer van personen. Internationaal goederenvervoer, grensarbeiders en hulpverleningsvoertuigen zijn vrijgesteld van deze maatregel, maar moeten wel via een van de volgende grensovergangen passeren: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) en Vila Verde de Ficalho (Beja).

Mensen die gebruik maken van de snelwegen kunnen hier de status en de activiteit van de benzinestations en rustplaatsen controleren.

Op 22 april adviseerde de Portugese regering een tijdelijke versoepeling van de rij- en rusttijdenregeling, die van toepassing is van 22 april tot en met 31 mei en bestaat uit het volgende:

 • Art. 6.1: verlenging van de maximale dagelijkse rijtijd, van 9 uur tot 11 uur;
 • Art. 6.1: verlenging van de maximale dagelijkse rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.2: verlenging van de maximale dagelijkse rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.3: verlenging van de maximale dagelijkse rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.4: verlenging van de maximale dagelijkse rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.4: verlenging van de maximale rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.5: verlenging van de maximale dagelijkse rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.6.1: verlenging van de maximale rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.1: verlenging van de maximale rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.2: verlenging van de maximale dagelijkse rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.3: verlenging van de maximale rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 6.4: verlenging van de maximale dagelijkse rijtijd van 9 uur tot 11 uur; Art. 8.6: in twee opeenvolgende weken moet een bestuurder ten minste één normale wekelijkse rusttijd en één verkorte wekelijkse rusttijd van ten minste 24 uur nemen. Deze verkorting hoeft niet te worden gecompenseerd;
 • Art. Art. 8.8: mogelijkheid voor de bestuurder om de normale wekelijkse rusttijd in het voertuig te nemen, zolang het voertuig stilstaat en er voor elke bestuurder geschikte slaapfaciliteiten aanwezig zijn;
 • De maximale rijduur van 56 uur (art. 6.2) en 90 uur (art. 6.3) wordt gehandhaafd.

Portugal heeft ook geadviseerd om de geldigheid van rijbewijzen en certificaten voor andere beroepsbeoefenaren te verlengen wanneer de vervaldatum na 24 februari 2020 valt. De geldigheidsduur ervan wordt verlengd tot 30 juni 2020.


Slowakije

Op 21 mei heeft de Slowaakse regering de grenscontroles verlengd tot 26 juni. Het zal alleen mogelijk zijn om het land binnen te komen en te verlaten via de volgende grensovergangen:

Aan de grens met Oostenrijk

Bratislava – Jarovce – Kittsee (snelweg)
Bratislava – Jarovce – Kittsee (oude weg)
Bratislava – Petržalka – Berg
Moravský Svätý Ján – Hohenau
Záhorská Ves – Angern an der March
Aan de grens met Hongarije

Bratislava Čunovo – Rajka (snelweg)
Medveďov – Vámosszabadi
Komárno – Komárom
Štúrovo – Esztergom
Šahy – Parassapuszta
Slovenské Ďarmoty – Balassagyarmat
Šiatorská Bukovinka – Salgótarján
Kráľ – Bánréve
Milhosť – Tornyosnémeti (weg nr. I/17)
Milhosť – Tornyosnémeti cesta (weg nr. R4)
Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely
Hosťovce -Tornanádaska
Aan de grens met Tsjechië
Svrčinovec – Meest u Jablunkova
Makov – Bílá-Bumbálka
Horné Srnie – Brumov-Bylnice
Drietoma – Starý Hrozenkov
Moravské Lieskové – Strání
Lysá pod Makytou – Střelná
Vrbovce – Velká nad Veličkou
Brodské – Břeclav (snelweg)
Holíč – Hodonín
Skalica – Sudoměřice (nieuwe weg)
Aan de grens met Polen

Trstená – Chyžné
Vyšný Komárnik – Barwinek

Spanje

Spanje continueert de noodmaatregelen tot en met 7 juni en introduceert aanvullende quarantainemaatregelen. Dat betekent dat de grenzen zijn gesloten voor mensen die Spanje in willen reizen, tenzij ze tot de groep van uitzonderingen behoren. Het transport van goederen behoort tot deze uitzonderingen.

Vrachtwagenchauffeurs mogen Spanje in blijven reizen mits ze met de vrachtauto zijn. Mensen die vanuit het buitenland Spanje in willen reizen, moeten verplicht twee weken in quarantaine. Chauffeurs die met hun vrachtauto Spanje binnenkomen zijn uitgezonderd van deze maatregel, zonder vrachtauto moeten ze wel in quarantaine.

Tsjechië

Met ingang van 18 mei 2020 heeft Tsjechië alle bestaande vrijstellingen op het weekend- en vakantierijverbod opgeheven.

Turkije

Op 14 mei zijn de maatregelen met betrekking tot chauffeurs op transit door Turkije (deel A) geactualiseerd. De eerdere verplichting voor chauffeurs op transit om het land binnen 36 of 24 uur te verlaten, is opgeheven. De nieuwe verordening bepaalt dat de douaneadministraties de routes en de rust- en parkeerplaatsen voor voertuigen op doorreis bepalen en dat de chauffeurs Turkije zo snel mogelijk moeten verlaten.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft nieuwe maatregelen afgekondigd om verspreiding van een mogelijke tweede golf van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen die het VK in reist, is verplicht 2 weken in zelf-quarantaine te gaan en moet een formulier (locator form) invullen aangaande zijn verblijf. Een klein deel van de inreizenden is hiervan uitgezonderd, waaronder transporteurs. Voor hun chauffeurs gelden deze maatregelen niet. De maatregelen gaan 8 juni in.  Meer informatie bij de Britse overheid

Zweden

Op 25 mei werd bevestigd dat de thans in Zweden geldende versoepelingen van de rij- en rusttijdenregeling niet verder zullen worden verlengd. Daarom zullen vanaf 00:00 uur op 1 juni de normale rij- en rusttijden weer gelden.

Eén reactie op “Dagelijkse update Europees transport in Coronacrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer