UPDATE - Europees transport in Coronatijd • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

UPDATE – Europees transport in Coronatijd

Met de heropleving van het aantal Coronabesmettingen in Europa kondigen diverse landen weer strengere regels af voor (weg)transport. TTM.nl houdt hier de laatste ontwikkelingen voor u bij.

Laatste update – dinsdag 25 augustus 8.15 uur

Duitsland

Op 8 augustus heeft Duitsland een verplichte coronatest ingevoerd voor personen die het land in komen vanuit ‘gebieden met een verhoogd risico’.  Bij de grenzen zullen autoriteiten daarom steekproefsgewijs controles uitvoeren waarbij een recent gezondheidscertificaat kan worden opgevraagd of een test kan worden afgenomen. §4 van de relevante verordening (blz 3) stelt echter een vrijstelling in van verplichte tests voor personen die zijn vrijgesteld van de quarantaine van 14 dagen. De quarantainevoorschriften in alle regio’s van Duitsland stellen dergelijke vrijstellingen vast voor personen die beroepsmatig goederen vervoeren over de weg, het spoor, het schip of het vliegtuig. Als gevolg hiervan zijn bestuurders van internationaal goederenvervoer vrijgesteld van een verplichte coronatest en hoeven ze geen gezondheidscertificaat bij zich te hebben. Dat meldt TLN.

Denemarken

Op steeds meer openbare plaatsen is het dragen van een mondkapje verplicht. Het gebruik van een sjaal als mondbedekking is toegestaan. Vanaf 22 augustus zijn ook op de ferry’s mondkapjes verplicht. Bij de grenzen worden willekeurige coronatesten uitgevoerd.

Finland

Er is lichte verwarring over het feit dat vrachtwagenchauffeurs vanaf 10 augustus in verplichte quarantaine zouden moeten. Dit is onjuist. TLN heeft bij navraag vernomen dat Finland inderdaad vanaf 10 augustus 2020 quarantainemaatregelen neemt. Het gaat echter om vrijwillige zelf-quarantaine van 14 dagen en zijn niet van toepassing op vrachtwagenchauffeurs, mits inreizend met hun vrachtauto en voorzien van documenten die aantonen dat het om chauffeurs gaat (rijbewijs/Code 95).

Griekenland

Vanaf 17 augustus 2020  tot en met 31 augustus 2020 is een negatieve coronatest (zogenoemde PCR-test) verplicht voor iedereen die Griekenland binnenkomt. De test moet 72 uur voor binnenkomst in Griekenland, zijn uitgevoerd in het land van vertrek of doorreis en dus niet in Griekenland zelf. De verplichting geldt ook voor Griekse burgers en houders van verblijfsvergunningen.

Bovendien mogen personen die om professionele redenen (onder wie vrachtwagenchauffeurs) Griekenland binnenkomen en vertrekken tijdens de geldigheidsperiode van dit besluit, het land pas weer binnenkomen na 31 augustus 2020. Branche-organisatie OFAE is in gesprek met de Griekse regering om te benadrukken dat dergelijke bepalingen onacceptabel zijn voor de transportsector.

Het Griekse ministerie van Infrastructuur en Transport heeft een wijzigingsvoorstel ingediend om werknemers in het internationale transport van dergelijke bepalingen vrij te stellen, zoals momenteel wordt besproken door het ministerie van Volksgezondheid.

Italië

Italië heeft nieuwe beperkingen ingevoerd voor personen die het land willen binnenkomen. Deze beperkingen gelden voor personen die in de afgelopen twee weken hebben verbleven of op doorreis zijn geweest in Kroatië, Griekenland, Malta en Spanje.

Chauffeurs voor het goederenvervoer over de weg die in een van deze landen hebben verbleven of op doorreis zijn geweest, zijn vrijgesteld van de beperkingen wanneer ze aan de volgende twee punten voldoen:

– Ze bewijzen dat ze Italië binnenkomen voor werkdoeleinden. Een EU-certificaat moet voldoende bewijs zijn.
– Ze vullen de zelfverklaring (Engelse versie) in voordat ze Italië binnenkomen (naast het bezit van een EG-certificaat).

Beroepschauffeurs mogen echter maximaal 120 uur in Italië verblijven (36 uur als ze onderweg zijn), waarna ze het land moeten verlaten of in quarantaine moeten.

De Griekse branchevereniging OFAE heeft gemeld dat alle veerbootagenten in de Griekse havens Patras en Igoumenitsa vrachtwagenchauffeurs (van alle nationaliteiten) vragen om het formulier voor zelfverklaring in te vullen voordat ze aan boord gaan.

Verenigd Koninkrijk

Britse chauffeurs die tijdens hun vakantie een risicogebied hebben bezocht (inclusief tussenlanding) en terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk, moeten verplicht 14 dagen in quarantaine.

De status ‘’toerist’’ weegt dan zwaarder dan de status ‘’beroepschauffeur’’. Chauffeurs uit andere EU-lidstaten zijn vrijgesteld van deze isolatieverplichting. 

Bron: TLN

Eén reactie op “UPDATE – Europees transport in Coronatijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer