Koningin Máxima brengt bezoek aan Dar • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Koningin Máxima brengt bezoek aan Dar

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op donderdagmiddag 4 juni een werkbezoek aan afvalwerker Dar. Het bezoek vond plaats in het kader van de impact van de coronapandemie op vitale sectoren waaronder de afvalbranche. Koningin Máxima ging in gesprek met de DAR-medewerkers van inzameling, reiniging en groen. Afsluitend sprak Koningin Máxima met het Dar-management en andere vitale beroepsgroepen over de ervaringen van de afgelopen maanden.

De medewerkers van de afvalinzameling, reiniging en het groenbeheer van Dar vertelden over hun omgang met de verhoogde volumes aan afval van particulieren, het werken op afstand van elkaar, de werkdruk, de lange wachtrijen voor de milieustraat en de extra hygiëne- en veiligheidsmaatregelen die zijn ingesteld.

“Ons werk gaat vanaf moment 1 van de coronacrisis door. Onze medewerkers beseften zich weer eens dat hun werk echt belangrijk is voor de maatschappij. Dit werd duidelijk doordat beroepen in de afvalbranche tot de vitale functies behoren. Wij merken dat ook aan ons werk in deze periode gewaardeerd wordt door haar gemeenten en inwoners. Ook voor onze medewerkers zijn het bijzondere tijden en was het vooral in het begin even schakelen. Het was wennen, maar juist in deze tijden willen wij ervoor zorgen dat we van afval zoveel mogelijk grondstoffen maken en de leefomgeving van mensen fris en groen is. En dat op een veilige manier. Tegelijkertijd heeft de afvalbranche ook gemerkt hoe kwetsbaar grondstoffenketens zijn. Zo waren in de textielsector en ook in de plastic-sector meteen de effecten merkbaar van de afgenomen vraag naar gerecycled materiaal. Deze uitdagingen leren ons dat voor het realiseren van een circulaire economie veel meer afstemming in de keten noodzakelijk is”, schetst Dar op haar website.

Vitale beroepen en sectoren zijn door de Rijksoverheid aangemerkte cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de uitbraak van corona. Terwijl sommige sectoren op de voorgrond staan, opereren andere vitale beroepen meer op de achtergrond, zoals supermarktmedewerkers, afvalbeheerders en schoonmakers. Deze sectoren hebben sinds de afkondiging van de maatregelen in maart acuut moeten experimenteren met manieren om in hun werk, dat wel door moet gaan, verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Andere bedrijven hebben van deze kennis kunnen profiteren. Vaak hebben vitale sectoren in de afgelopen maanden te maken gehad met een verhoogde vraag naar hun diensten en dus met een hogere werkdruk. Het ziekteverzuim was desondanks laag.

Door telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken te kunnen laten plaatsvinden.

Foto’s: Dar, Koninklijk Huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer