‘Standairco is keuze werkgever’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Standairco is keuze werkgever’

Het al dan niet plaatsen van een standairco in een vrachtwagen is een keuze van de werkgever, die in overleg met chauffeurs tot de beste oplossing moet komen om een zo goed mogelijke nachtrust te garanderen. Dat antwoordt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur & Waterstaat op vragen van Tweede-Kamerlid van Dijk (PvdA).

Sinds afgelopen zomer is de standairco weer onderdeel van discussie, vooral online. Het overnachten in een snikhete cabine is niet te doen, betoogt chauffeursbelangengroep Transporteffect, die er het TV-programma De Monitor mee haalde. Er is inmiddels een lobby gaande om de standairco in de CAO als verplicht genoteerd te krijgen.

De minister zegt in antwoord op de Kamervragen de noodzaak voor een goede nachtrust voor chauffeurs zeker te herkennen. Het is een van de redenen waarom de 45-uurs rust tegenwoordig buiten de truck moet worden genoten. “Voor de dagelijkse rust is het aan de werkgever om een afweging te maken over de aanschaf van bijvoorbeeld een stand-airco. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) faciliteert deze aanschaf door het aanbieden van een energieinvesteringsaftrek. Hiermee kunnen ondernemers een korting krijgen op de fiscale winst. Verder is het aan de werkgevers en werknemers om onderling afspraken te maken over een goede nachtrust.”

Het overnachten onder te warme omstandigheden voor de dagelijkse rust vindt minister van Nieuwenhuizen “niet wenselijk, in het kader van goede werkomstandigheden van de chauffeur”. Ze verwijst echter weer naar het transportbedrijf. “Het is aan de werkgever om ervoor te zorgen dat chauffeurs onder de juiste omstandigheden kunnen rusten. De stand-airco is daarmee onderwerp van overleg tussen werkgevers en werknemers. Ik ga er vanuit dat dit overleg op zorgvuldige wijze plaatsvindt, want ook werkgevers zullen deze omstandigheden belangrijk vinden”, aldus de minister, die daarmee de mogelijkheid open laat de standairco als agendapunt bij CAO-onderhandelingen op te nemen.

Eén reactie op “‘Standairco is keuze werkgever’

  • met een goede ventilator (liefst ingebouwd) kan je ok prima slapen s nachts en je hebt ook geen last van muggen. Ik heb jaren en dat is al 50 jaar geleden veel op zuid spanje gereden met ventilator en dat beviel prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer