Belgische inspectie neemt trucks Litouws Arijus in beslag • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Belgische inspectie neemt trucks Litouws Arijus in beslag

De Belgische inspectie heeft diverse vrachtauto’s van het Litouwse transportbedrijf Arijus UAB in beslag genomen. Het bedrijf, dat ook een vestiging heeft in Rotterdam, wordt beschuldigd van social dumping. Dat melden de Belgische en Nederlandse vakbonden BTB-AVVV en FNV.

Arijus verzorgt containertransporten voor bedrijven uit Zeebrugge en Rotterdam. Het bedrijf maakt daarbij volgens de vakbonden veelvuldig gebruik van chauffeurs van buiten Europa, die weken tot maanden illegaal in hun cabines wonen. Daarbij betaalt het bedrijf naar verluidt Litouwse lonen en worden premies afgedragen in Litouwen, waar de chauffeurs helemaal niet werken.

Arijus heeft inmiddels een reactie gegeven op de inbeslagname van haar trucks.

FNV-Stichting VNB en BTB zijn blij dat de Belgische inspectie nu ingrijpt. Frank Moreels, voorzitter BTB: “Dat de Belgische inspectiediensten Arijus aanpakken kunnen we alleen maar toejuichen. Het bewijst de inzet van de inspectiediensten. Helaas is dit slechts één van de vele voorbeelden. Mochten onze inspectiediensten over meer personeel beschikken dan zouden dergelijke misstanden nog op een grotere schaal kunnen worden bestreden. Ondertussen zullen wij als vakbonden onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor de chauffeurs, die zelf ook slachtoffer zijn van deze wanpraktijken.”

Edwin Atema van FNV- Stichting VNB: “We hebben Arijus en diens opdrachtgevers al geruime tijd op de radar staan van onze onderzoeken. We zijn blij dat de Belgische autoriteiten doorpakken. De Arijus-chauffeurs verklaren tegenover ons dat het bedrijf in Nederland helemaal geen vrees heeft voor controles, omdat er in Nederland toch geen boetes worden uitgedeeld voor de 45u weekeindrust in de cabine. Het wordt tijd dat ook de Nederlandse inspectiediensten nu eens echt door gaan pakken.”

Audrius Cuzanauskas van de Litouwse chauffeursvakbond LVPS doet ook een duit in het zakje: “Deze zaak laat wederom zien hoe slecht Litouwse bedrijven omgaan met hun chauffeurs. Het maakt de bedrijven niet uit met welke nationaliteit chauffeurs ze werken. Zolang ze maar chauffeurs vinden die ze uit kunnen buiten. In vele zaken zien we dat bedrijven er alles aan doen om chauffeurs bij de vakbonden weg te houden. Daarmee overtreden de bedrijven niet alleen de arbeidswetten maar ook mensenrechten.”

TTM.nl heeft Arijus om een reactie gevraagd. Die heeft het bedrijf inmiddels gegeven.

4 reacties op “Belgische inspectie neemt trucks Litouws Arijus in beslag

 • A.Ruygrok

  De politiek maakt zich druk over slavernij uit het verre verleden .., maar de slavernij van het hier en nu weet men niet of nauwelijks aan te pakken .., geeft maar weer eens duidelijk aan van welk laag en onbekwaam niveau de hedendaagse politiek is..,
  A.Ruygrok, Monster.

 • Floris Ooms

  Goede zaak dat ze zo’n uitbuiter/slavendrijver hard aanpakken. Als de Nederlandse inspectie diensten [ILT & SZW] nou dit ook zouden doen dan kunnen ze uit de opbrengst van de hoge boetes van minstens € 1.000.000,- (en geen boete zoals Vortex Litouwen kreeg op gelegd van € 83.000,–) het extra personeel zich zelf bedruipen / onderhouden. Controles moeten rendabel zijn/worden z.g. ‘budget neutraal’zoals men dat vaak noemt. Eveneens zullen de prijzen en marges in het transport dan stijgen zodat het voor iedereen duidelijk is/wordt dat transport niet gratis is.

 • Didier

  Er rijden nog genoeg grote bedrijven rond, die niet inorde zijn, maar hun netwerk is zo groot dat ze de dans vaak ontspringen…
  Neem de SELI en de Jost Group,…criminele transport organisaties,… nog steeds dagelijks op de weg,.. en niemand durft ze echt aan te pakken

 • Habs

  Moderne slavernij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer