Ga naar hoofdinhoud

HSF Logistics voor 296 miljoen euro overgenomen door DFDS

HSF Logistics komt in handen van het Deense DFDS. Dat maakte de Nederlandse logistiek dienstverlener dinsdag bekend. De overname gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in. De overnamesom bedraagt 296 miljoen euro.

De aandeelhouders van de HSF Logistics Group zijn voornemens om alle bedrijven die deel uitmaken van de HSF Logistics Group met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 over te dragen aan het in Kopenhagen gevestigde DFDS, zodra dit door de regelgevende instanties is goedgekeurd.  De groep exploiteert vier toonaangevende merken met HSF Logistics als marktleider in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en N&K Spedition en Skive Køletransport als marktleiders in Denemarken en Scandinavië, terwijl Eurofresh zich op de Duitse markt richt. Met deze overdracht van aandelen zullen alle ruim 1.800 medewerkers van HSF bij DFDS in dienst treden en zullen alle onroerende goederen, inclusief 750 vrachtwagens en 1.500 opleggers, worden overgedragen. De overname is afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Mededingingsautoriteit, die naar verwachting binnen drie maanden zal plaatsvinden. 

De HSF Logistics Group – al vier generaties een familiebedrijf en gespecialiseerd in de logistiek van geconditioneerd voedsel binnen Europa – heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, met name door de samenwerking en fusie met de N&K-bedrijven in Scandinavië. Naast transport is HSF naar eigen zeggen een sterke speler geworden op het gebied van verpakkingsmanagement en warehousing binnen de foodsector.

Om de toekomst van het bedrijf op lange termijn veilig te stellen, vonden de hoofdaandeelhouders dat het nu tijd was om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen met een lange termijn eigenaar met vergelijkbare waarden als HSF Logistics. “Het is onze overtuiging dat DFDS de basis kan leggen voor een stabiele toekomst met uitstekende mogelijkheden voor de verdere uitbreiding en groei, waarbij de hoge normen en waarden ten opzichte van klanten en medewerkers worden voortgezet”, aldus HSF in een verklaring.

“We verwachten dat de overname binnen drie maanden wordt goedgekeurd. Tot die tijd blijven de dagelijkse activiteiten van HSF Logistics en DFDS gewoon doorgaan. Simon Frederiks, Martin Gade Gregersen, Dennis Nijmeijer, Frank Kremer en alle directieleden blijven in actieve functie om een optimale integratie van beide bedrijven voor te bereiden.”

“Ik ben erg blij met de overname van HSF Logistics Group, want dit vergroot ons aanbod aanzienlijk voor een groot aantal voedselproducenten. Het opent ook de deur voor nieuwe groeimogelijkheden en voegt vrachtvolume toe aan ons ferrynetwerk”, zegt Torben Carlsen, CEO van DFDS.

“Als lid van de familie die HSF Logistics bijna honderd jaar geleden in 1923 heeft opgericht, kijk ik er nu erg naar uit om deel te gaan uitmaken van de DFDS-familie. Samen kunnen we blijven groeien, hetgeen zowel onze trouwe klanten als onze toegewijde medewerkers ten goede zal komen”, verklaart Simon Frederiks, hoofdaandeelhouder van HSF Logistics Group.

“Als onderdeel van DFDS krijgen we toegang tot nieuwe groeimogelijkheden. Zo kunnen we klanten een bredere marktdekking bieden en onze gecombineerde expertise benutten om nog efficiëntere en betrouwbaardere oplossingen te ontwikkelen”, voegt Martin Gade Gregersen, CEO van HSF Logistics Group eraan toe.

De overname door DFDS is in lijn met de Win23-strategie van groeiende oplossingen voor drie sectoren: automobiel, bosbouw & metaal en de koelketen. De groeistrategie voor de koelketen steunt op het bestaande aanbod van DFDS, vooral in het VK en België.

Door HSF Logistics Group toe te voegen aan de activiteiten, wordt de geografische reikwijdte uitgebreid naar Nederland, Scandinavië, Duitsland, Zuid-Europa, China en Marokko. Er wordt ook expertise in vleeslogistiek toegevoegd aan de expertise van DFDS op het vlak van aquacultuur/vis en algemene levensmiddelenlogistiek.

Verwacht wordt dat de integratie van de HSF Logistics Group commerciële en kostensynergieën zal opleveren, evenals synergieën door het toevoegen van volumes aan de transportinfrastructuur van DFDS van ferryroutes en havens.

DFDS neemt de HSF Logistics Group over voor een prijs zonder schulden van 2,2 miljard DKK (296 miljoen euro).

De overname zal gebeuren door een nieuw opgerichte onderneming waarvan DFDS 100 procent van de gewone aandelen bezit. Preferente aandelen zullen worden uitgegeven en in het bezit komen van de verkopers. DFDS heeft een calloptie om de preferente aandelen af te lossen over een geplande periode van drie jaar.

Bij het afsluiten zal 930 miljoen DKK worden betaald. In de volgende drie jaar is gepland om elk jaar 270 miljoen DKK te betalen om de preferente aandelen af te lossen. Naar schatting 460 miljoen DKK netto rentedragende schuld (exclusief IFRS 16-leaseverplichtingen) wordt overgenomen als onderdeel van de transactie.

Eén reactie op “HSF Logistics voor 296 miljoen euro overgenomen door DFDS

  • Stickie

    Toch wel jammer dat er weer een Nederlands bedrijf naar buitenland gaat ook al reden ze veel met witte platen.
    Wat zal er met de Western Star gebeuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer