Van den Bosch blijft vol vertrouwen na advies in detacheringszaak • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Van den Bosch blijft vol vertrouwen na advies in detacheringszaak

De Europese Detacheringsrichtlijn is ook van toepassing op het wegvervoer. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie donderdag 30 april gezegd in een advies over hoe in zijn ogen het Europese recht moet worden toegepast op het internationale wegvervoer. Dit advies is vooruitlopend op een definitieve uitspraak van het Europese Hof inzake de rechtszaak die vakbond FNV heeft aangespannen tegen Van den Bosch Transporten. CEO Rico Daandels zegt de uitspraak van het Europees Hof met vertrouwen af te wachten.

De toepasbaarheid van de Detacheringsrichtlijn in het internationale wegvervoer is al jaren onderwerp van discussie. De FNV heeft in 2013 al een zaak aangespannen tegen Van den Bosch Transporten uit Erp. FNV wil dat buitenlandse chauffeurs die ritten uitvoeren in en vanuit Nederland betaald worden volgens de Nederlandse cao. Volgens FNV is het advies van de advocaat-generaal een laatste stap in de langslepende zaak, want dat advies wordt volgens FNV veelal door het Europees Hof gevolgd.

Het advies van de advocaat-generaal is dat de Detacheringrichtlijn van toepassing is op het wegvervoer, geeft ook Van den Bosch Transporten in een toelichting toe. “De advocaat-generaal neemt echter geen standpunt in welk recht van toepassing is en welk loon chauffeurs zouden moeten krijgen. Dat wordt aan de nationale rechter overgelaten”, aldus Van den Bosch.

Rico Daandels

In een reactie benadrukt CEO Rico Daandels van Van den Bosch Transporten nogmaals de complexiteit van deze materie: “De toepasbaarheid van de geldende Detacheringsrichtlijn binnen het internationale wegtransport heeft herhaaldelijk tot discussie geleid. Ook de advocaat-generaal staat in zijn advies stil bij de complexiteit ervan en neemt geen standpunt in over de vraag welk recht in deze specifieke zaak van toepassing is. Tevens zegt hij niets over hoe tot vaststelling van toepasselijk recht moet worden gekomen. Dat is uitdrukkelijk voorbehouden aan de nationale rechter. Wij kijken uit naar de uitspraak van het Europese Hof en hopen daarmee duidelijkheid te verkrijgen over hoe een internationale chauffeur in Europa verloond moet worden.”

Volgens Van den Bosch geeft het advies van de advocaat-generaal nog geen opheldering in deze complexe materie. Daandels blijft positief gestemd en wacht de uitspraak van het Europees Hof met vertrouwen af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer