Waberer’s duikt in de rode cijfers • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Waberer’s duikt in de rode cijfers

De Hongaarse logistiek dienstverlener Waberer’s blijft knokken tegen veranderende marktomstandigheden en sloot 2018 af met een operationeel verlies van 9 miljoen euro.

De omzet van Waberer’s steeg in 2018 met bijna 9 procent naar 731,9 miljoen. Een deel van die groei werd weer teniet gedaan door dat de groeiende vloot van Waberer’s (er kwamen in 2018 weer 472 nieuwe trucks bij) niet altijd effectief konden worden ingezet. Daardoor daalde de brutowinst met dik 13 procent naar 121,7 miljoen euro. De EBITDA daalde met 31 procent naar 57,2 miljoen, en de EBIT kwam uiteindelijk uit op een verlies van 9 miljoen euro. De netto-opbrengsten kwamen uit op minus 11 miljoen euro.

Het niet goed kunnen inspelen op de groeiende vloot en de afschrijvingen op de bestaande vloot zorgden voor hoge kosten die de resultaten sterk omlaag halen. De nieuwe CEO Robert Ziegler zegt in een reactie dat er al direct na zijn aantreden in februari 2019 maatregelen zijn genomen. Bestellingen van 300 nieuwe trucks zijn afgezegd en Ziegler geeft aan dat reductie van de bestaande vloot mogelijk is als de winstgevendheid van de inzet ervan niet verbetert. Ook de kosten van brandstof worden tegen het licht gehouden, en ook zal worden bekeken of Waberer’s toe kan met minder personeel.

Er wordt samen met de Raad van Bestuur gekeken naar de strategie voor de lange termijn. Volgens Ziegler steunt het businessmodel van Waberer’s te veel op de eigen vloot. “We moeten eigen en ingehuurde capaciteit beter in balans brengen”, aldus Ziegler, die begin dit jaar vrij plotseling de vorige CEO Ferenc Lajkó verving. Waberer’s zegt bij de jaarcijfers dat er ooksneller gereageerd moet worden op wensen van klanten en dat het makkelijker moet worden op zaken te doen met Waberer’s. “2019 wordt een jaar van transformatie voor Waberer’s”, aldus Ziegler.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer